Annons
Nyheter

Stora pengar att spara med utmanarnas bolån

Utmanarna på bolånemarknaden kan sänka kostnaden för ditt lån rejält – och hjälpa dig att spara många sköna tusenlappar.
Nu är ett gyllene läge att förbättra villkoren, enligt experten.
Ekonomi • Publicerad 12 juni 2020
– Du kan alltid ha flera banker, så du har bolånet där du får bästa villkor, men exempelvis sparkontot och pensionen på en annan, påpekar Frida Bratt. Arkivbild.
– Du kan alltid ha flera banker, så du har bolånet där du får bästa villkor, men exempelvis sparkontot och pensionen på en annan, påpekar Frida Bratt. Arkivbild.Foto: 

Snitträntor för bolån kan variera ordentligt mellan olika banker, och vanligtvis ligger snitträntorna högst hos storbankerna. Tittar man på snitträntorna som 13 olika aktörer tar ut av sina kunder i maj ser man att mindre banker erbjuder en betydligt lägre ränta.

Dyrast på listan är Länsförsäkringar Bank, med en snittränta på 1,77 procent. De fyra storbankerna ligger inte långt efter, mellan 1,72 och 1,55 procent.

Annons

Landshypotek, en betydligt mindre aktör, ligger lägst, med en snittränta på 1,33 procent. Även Ålandsbanken, som har sänkt sin snittränta mest under månaden, erbjöd ett relativt lågt snitt på 1,41 procent.

– Det är en rätt stor skillnad mellan banken med högst respektive lägst snittränta, konstaterar Frida Bratt.

Det betyder nödvändigtvis inte att man borde byta bank, enligt Bratt. Det kan vara så att din nuvarande bank är villig att ge dig bättre villkor för att få dig att stanna som kund.

– Det kan vara smart att titta på andra banker och jämföra villkoren med sin nuvarande. Man ska absolut inte tro att det inte gör skillnad att förhandla med sin bank och visa att man är redo att byta för bättre villkor, säger hon.

"Bra att vara rörlig"

Enligt Bratt är det inte ovanligt att man har en relation till sin bank, och då är risken att man får ett dåligt förhandlingsläge.

– Man måste vara lite rörlig ibland och se sig omkring bland andra aktörer för att kunna förhandla, sätta press och byta bank om man inte får rätt villkor.

Att byta bank är inte heller så jobbigt och krångligt som det en gång var. Det finns gemensamma rutiner mellan bankerna hur man ska göra en flytt och nu sker allting digitalt, påpekar hon.

– Du kan alltid ha flera banker, så du har bolånet där du får bästa villkor, men exempelvis sparkontot och pensionen på en annan.

Se helhetsbilden

Hur vet man då om det verkligen är värt att byta bank? Man får helt enkelt räkna på det, enligt Frida Bratt.

– Hör av dig till olika banker och ta reda på vad du kan få för villkor. Därefter får du räkna ut skillnaderna och hur mycket du kan spara.

Annons

– Men man måste ta med i beräkningen att banken du vill flytta till kanske kräver att du också ska flytta över din pension, och inte bara bolånet - och det är det inte värt om du inte får bättre villkor även för pensionen. Din pension ska du vara rädd om, säger Bratt.

Med det sagt gäller det att verkligen inte stirra sig blind på bolåneräntan – utan man måste se helhetsbilden.

Indikation på snittet

Och visst kan det vara lockande att byta bank baserat på en lägre snittränta, som i fler fall kan sänka månadskostnaderna. Men snitträntorna bygger på varje enskild månad, och räntorna kan ändras.

– Man får se snitträntorna på en indikation på hur villig banken är att plocka marknadsandelar. Hos flera av aktörerna är det inte säkert att just jag får det snittet, utan det är ett snitt av alla bolånetagarna hos den banken.

– Det brukar inte vara så att den som ligger med lägst snittränta en månad plötsligt har högst nästa månad. Men det kan bli så att en bank har en enstaka kampanj så att snitträntan är lägre en viss månad. Så säkerställ hur länge den eventuella rabatten du erbjuds gäller, säger Frida Bratt.

Fakta: Så förhandlar du med banken

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, tipsar om de bästa förhandlingsvapnen.

1. Du visar tydligt att du är redo att byta bank – vilket är ditt bästa vapen, enligt Frida Bratt. Prata med andra banker så du vet vad du kan få för villkor hos dem, och förhandla sedan med din nuvarande bank.

2. Använd dig av frasen: "Jag är en stabil kund". Banker vill självklart tjäna pengar. Har du en god ekonomi med en säker inkomst är du en kund banken inte vill släppa ifrån sig i första taget, vilket sätter dig i ett starkt förhandlingsläge.

3. Argumentet att "jag är en lönsam kund". Du kan erbjuda dig att flytta över andra lån till banken, om du får rätt villkor för rätt villkor, det vill säga.

Fakta: Så förhandlar du med banken

Landshypotek: 1,33 %Stabelo (Avanza och Nordnet): 1,34 %Hypoteket: 1,35 %Ålandsbanken: 1,42 %Ica Banken: 1,46 %Skandia: 1,50 %SBAB; 1,51 %SEB: 1,55 %Swedbank: 1,59 %Handelsbanken: 1,62 %Nordea: 1,72 %Danske Bank: 1,72 %Länsförsäkringar Bank: 1,77 %

Källa: Nordnet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons