Annons
Nyheter

Storbritannien varnar allergiker för vaccin

Storbritannien • Publicerad 9 december 2020
Doreen Brown, 85, får sin spruta på Guy's Hospital i London.
Doreen Brown, 85, får sin spruta på Guy's Hospital i London.Foto: Victoria Jones/AP/TT

Glädjeyra råder i Storbritannien sedan landet i tisdags påbörjade massvaccinering mot covid-19. Samtidigt går nu det brittiska läkemedelsverket (MHRA) ut och ber personer som tidigare upplevt svåra allergiska reaktioner att avvakta med att ta sprutan, sedan två vårdmedarbetare drabbats av allergisk chock.

– Det här är ett förfarande som är vanligt i samband med nya vaccin, säger det brittiska sjukvårdssystemet NHS medicinske chef Stephen Powis.

Annons

De två personerna har redan återhämtat sig väl.

MHRA kommer nu att titta närmare på vad som hänt. Pfizer och tyska Biontech, som utvecklat vaccinet tillsammans med den amerikanska läkemedelsjätten, uppger att de stödjer den brittiska utredningen.

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och dess amerikanska motsvarighet FDA väntas båda godkänna Pfizers vaccin de kommande veckorna. Enligt Pfizer uteslöts personer som tidigare drabbats av svåra reaktioner från fas 3-testerna av vaccinet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons