Annons
Nyheter

Stort åtal mot kriminellt nätverk i Uppsala

Ett stort antal personer åtalas för att ha ägnat sig åt storskalig narkotikahandel i Uppsala. De ska även ha haft tillgång till vapen och sprängmedel och misstänks ha förberett attentat mot polisen.
Enligt åklagarna hör personerna till ett kriminellt nätverk med bas i staden.
Brott • Publicerad 2 mars 2021
Sammanlagt åtalas 58 personer vid Uppsala tingsrätt. Arkivbild.
Sammanlagt åtalas 58 personer vid Uppsala tingsrätt. Arkivbild.Foto: Susanna Persson Öste/TT

Sammanlagt åtalas 58 personer vid Uppsala tingsrätt. 17 av dem sitter häktade.

Åtalet gäller bland annat synnerligen grovt narkotikabrott, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, grovt vapenbrott samt grovt bedrägeri.

Annons

Utredningen inleddes efter att polisen stoppade en bil i maj förra året, vilket ledde till brottsmisstankar och senare husrannsakan med beslag av narkotika, skjutvapen och två sprängladdningar. Fynden gjordes i en bostad med förråd i Uppsala.

100 kilo sprängmedel

Den efterföljande utredningen ledde till ytterligare beslag av stora mängder narkotika, flera skjutvapen och över 100 kilo sprängmedel.

"Under utredningens gång har en allt klarare bild framträtt av ett kriminellt nätverk med bas i Uppsala, som huvudsakligen ägnat sig åt storskalig narkotikahandel under 2019 och 2020, och som också disponerat automatvapen, ammunition och sprängmedel", säger kammaråklagare Johan Strömbäck, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Sprängladdningarna som hittades vid den första husrannsakan misstänks ha varit avsedda för ett attentat mot polisen, vilket bland annat framkommit i konversationer i den knäckta krypteringstjänsten Encrochat som polisen tagit del av.

Stora summor pengar

Flera åtalas även för penningtvättsbrott.

"Flera av de misstänkta saknar, eller har endast mycket blygsamma legala inkomster. Trots detta har de rört sig med stora summor pengar", säger åklagare Thomas Forsberg i pressmeddelandet.

Därtill åtalas ett 30-tal personer för att ha köpt narkotika.

Huvudförhandlingen hålls i säkerhetssalen i Attunda tingsrätt med start 11 mars och vänta avslutas omkring månadsskiftet juni/juli.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons