Annons
Nyheter

Stort flöde av personal hem till de äldre

Nästan 500 svenskar har dött i covid-19 efter att ha smittats inom hemtjänsten. Att just hemtjänsten drabbats är dock inte så konstigt med tanke på att varje hemtjänsttagare i snitt träffar 16 olika personer under en tvåveckorsperiod, samtidigt som personalen långt ifrån alltid följer de basala kläd- och hygienrutinerna.
Coronaviruset • Publicerad 6 maj 2020
En låda med personlig skyddsutrustning för ett team inom hemtjänsten. Arkivbild.
En låda med personlig skyddsutrustning för ett team inom hemtjänsten. Arkivbild.Foto: Magnus Andersson/TT

De äldre har drabbats svårt av smittspridningen av coronaviruset, och då framför allt de som vårdas inom äldreomsorgen och hemtjänsten. Fram till den 28 april hade 7 315 personer 70 år eller äldre och som hade insatser enligt socialtjänstlagen smittats av det nya viruset. 1 972 av dessa smittades inom hemtjänsten, varav 493 har avlidit.

– Det är många. Varje person som avlider är en för många. Det här är ofta en utsatt grupp som ofta har många andra sjukdomar som kan bidra till att de blir sämre, men det är ändå väldigt många, säger Michaela Prochazka, samordnare av äldrefrågor vid Socialstyrelsen.

Annons

TT: Är det ett misslyckade?

– Jag vill inte kalla det för det. Personalen gör sitt bästa och man kan inte underkänna deras arbete, så jag skulle inte vilja använda det ordet. Man kan alltid göra saker bättre, men det betyder inte att det är ett misslyckande.

"För många"

Vad smittspridningen på äldreboendena och inom hemtjänsten beror på är det ingen som vet. När Folkhälsomyndigheten fick frågan på onsdagens presskonferens hänvisade statsepidemiologen Anders Tegnell till en kommande analys vars resultat ska diskuteras på torsdagen.

Det som tidigare pekats ut är dock den höga omsättningen av personal, brist på skyddsutrustning samt personalens bristande kompetens vad gäller de basala kläd- och hygienrutinerna, något som har förvärrats avsevärt de senaste åren. Inte minst inom hemtjänsten som om möjligt är en ännu mer personalintensiv verksamhet än äldreomsorgen.

För inom hemtjänsten träffade varje äldre i genomsnitt 16 olika personer under en 14-dagarsperiod 2019, att jämföra med tolv personer 2007.

– Det är många och det har ökat med tiden. Att det blir ett antal personer är oundvikligt, framför allt om den äldre behöver hjälp flera gånger om dagen. Men 16 är för många, säger Michaela Prochazka.

Stora skillnader

Skillnaderna mellan kommunerna är stora. I Stockholm, den kommun där smittspridningen varit som störst, är personalsituationen trots det bland den bästa i landet. Varje hemtjänsttagare i Stockholm träffar "bara" tolv personer under en 14-dagarsperiod, att jämföra med hela 25 olika personer i Norbergs kommun.

– Jag tror att en viktig förklaring till skillnaderna är hur kommunerna och de privata hemtjänstföretagen organiserar sitt arbete. Inom äldreomsorgen är sjukfrånvaron bland personalen dessutom högre än inom hälso- och sjukvården, varför behovet av timvikarier är större, säger Michaela Prochazka.

Sämre hygienrutiner

Personalens förmåga att använda sig av basala kläd- och hygienrutiner, för att på så sätt motverka smittspridning, har inte heller förbättrats de senaste åren. Tvärtom. För enligt en ny mätning av Sveriges Kommuner och Regioner följer bara 60 procent av personalen inom den kommunala omsorgen de basala kläd- och hygienrutinerna, en försämring med nästan tio procentenheter jämfört med 2019.

– Jag tror att alla kommer att diskutera situationen inom äldreomsorgen efter detta och en sak som man kommer att lyfta är hygienrutinerna. Att alla, även timvikarier, ska veta vad som gäller. Det kan verkligen begränsa en smittspridning, säger Michaela Prochazka.

Fakta: Äldreomsorg och hemtjänst

År 2019 var antalet personer 70 år eller äldre cirka 1,5 miljoner, vilket motsvarar 15 procent av Sveriges befolkning.

Den 1 januari 2020 var det 191 910 personer som var 70 år eller äldre och som hade haft insatser i hemmet som innebär service och personlig omvårdnad, det vill säga andra insatser än enbart trygghetslarm. Vid samma datum var det 79 410 personer 70 år eller äldre som bodde på särskilt boende.

Den 28 april var det 19 430 personer som var bekräftat smittade med covid-19 i Sverige. Bland de personer som är 70 år eller äldre var det 7 315 personer som var bekräftat smittade med covid-19, vilket utgör 38 procent av det totala antalet smittade. Av dessa bodde 39 procent i särskilt boende, medan de som bodde hemma och hade hemtjänst uppgick till 27 procent.

Sett till antalet som bodde på särskilt boende var 4 procent av dessa bekräftat smittade med covid-19. Motsvarande siffra för dem med hemtjänst var 1 procent.

Källa: Socialstyrelsen

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons