Annons
Nyheter

Storvarsel på Karolinska universitetssjukhuset

Karolinska universitetssjukhuset varslar 450 medarbetare och chefer inom administration och stödjande verksamhet.
Fackförbundet Vision kritiserar beslutet för att vara kortsiktigt.
Vård • Publicerad 12 juni 2023
Personal inom administration varslas vid Karolinska. Arkivbild.
Personal inom administration varslas vid Karolinska. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Varslet motsvarar 2,8 procent av hela medarbetarstyrkan.

"Genom att varslet inte omfattar vårdprofessioner så värnar vi vården och även utbildning och forskning. Därigenom kan vi också upprätthålla tillgänglighet och kvalitet för våra patienter", säger sjukhusdirektör Björn Zoëga i ett pressmeddelande.

Annons

Orsaken till varslet är den ansträngda ekonomin som i sin tur förklaras av inflation och höjda pensionskostnader. Efter årets fyra första månader redovisade sjukhuset ett underskott på 400 miljoner kronor.

Fackförbundet Vision, som organiserar bland andra medicinska sekreterare, controllers och HR-personal, skriver i ett pressmeddelande att beslutet är kortsiktigt och riskerar att drabba vårdpersonal och patienter.

"Vision ser mycket allvarligt på varslet. Vårdens administratörer är viktiga stödfunktioner som avlastar läkare och sjuksköterskor så att de att ägna sin tid åt patienterna. Färre administratörer leder att fler administrativa arbetsuppgifter läggs på vårdpersonal som inte är utbildade för det", säger Tommy Mäntynen, ordförande för Vision i Region Stockholm, enligt texten.

Karolinska – med verksamhet i Solna och Huddinge – har totalt 15 800 anställda.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons