Annons
Nyheter

Stridskniv från järnåldern funnen i brunn

Arkeologi • Publicerad 4 september 2021
Svärdets välbevarade träskaft gör järnåldersfyndet unikt.
Svärdets välbevarade träskaft gör järnåldersfyndet unikt.Foto: Foto: Acta Konserveringscentrum AB
Ett kortsvärd eller stridskniv från järnåldern har hittats i en brunn i Skälby i Västerås.
Ett kortsvärd eller stridskniv från järnåldern har hittats i en brunn i Skälby i Västerås.Foto: Foto: Arkeologerna, Statens historiska museer

Ett kortsvärd eller stridskniv från järnåldern har hittats i en brunn i Skälby i Västerås, rapporterar Arkeologerna, en del av myndigheten Statens historiska museer.

"Det unika är att det vackra snidade handtaget i trä är så välbevarat", säger projektledare Louise Evanni i ett pressmeddelande.

Annons

Fyndet, daterat till 700–900-talet, är det andra på kort tid som gjorts i en brunn på platsen, där utgrävningar pågår av en förhistorisk boplatsyta och ett yngre järnåldersgravfält med ett tjugotal gravar.

Det cirka 40 centimeter långa svärdet låg djupt ner i leran i botten på en av brunnarna. Liknande kortsvärd har tidigare hittats i ryttargravar i Västmanland och användes troligen vid närstrider.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons