Annons
Nyheter

Studie: Hundar tränas för att upptäcka covid

Coronaviruset • Publicerad 5 mars 2021
Forskare vid Uppsala universitet tror att det går att träna hundar till att lukta sig till covidsjuka. Arkivbild.
Forskare vid Uppsala universitet tror att det går att träna hundar till att lukta sig till covidsjuka. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Forskare vid Uppsala universitet ska undersöka om hundar går att tränas att lukta sig till covid-19, skriver Enköpings-Posten.

– Vi har goda skäl att tro och hoppas att specialtränade hundar kan bli ett snabbt och säkert komplement till gängse virustestning för att upptäcka personer med covid-19. Men först måste vi förstås vetenskapligt utvärdera hur väl hundarna klarar detta uppdrag, säger Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet och en av de ansvariga för studien, till tidningen.

Annons

Liknande studier pågår redan i flera andra länder och i Finland tar man hjälp av hundar för att spåra smittan bland människor som kommer in i landet via flyg.

– Det finns många exempel på att personer med olika sjukdomar avger specifika dofter som hundar kan lära sig att känna igen, och så verkar fallet också vara vid covid-19, säger Tove Fall.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons