Annons
Nyheter

Studie ska svara på varför unga hamnar i skuld

Ofta börjar det med något litet – som en pizza för hundra kronor köpt på kredit. Nu ska en studie ta reda på varför unga hamnar hos Kronofogden och hur det påverkar dem.
Ekonomi • Publicerad 12 juni 2022
Det kan börja med så lite som en pizza på avbetalning när unga hamnar i skuldfällan. Arkivbild.
Det kan börja med så lite som en pizza på avbetalning när unga hamnar i skuldfällan. Arkivbild.Foto: Henrik Holmberg / TT

I tunnelbanan, mobilen, butiken eller på tv. Erbjudandena om snabba lån eller att betala med avbetalningar finns överallt.

Det går att handla allt från mat till lyxväskor på kredit.

Annons

Lånefesten har synts i statistiken de senaste åren. Allt fler unga ansöker om skuldsanering. Skulderna till inkassobolagen låg vid årsskiftet på 108 miljarder kronor, enligt Svensk inkasso.

– Det finns en föreställning om att lyxkonsumtion ligger bakom skulder. Men ofta handlar det egentligen om fattigdom, säger Tobias Davidsson.

Han är doktor i socialt arbete vid Göteborgs universitet och ligger tillsammans med kollegan Erik Eriksson vid Lunds universitet bakom forskningsprojektet Skuldtyngd – Unga vuxna och skuldens dimensioner.

Sociala problem ligger bakom

Forskarna följer under tre år 18 personer mellan 18 och 25 år som har hamnat hos Kronofogden. Hittills har de genomfört en första omgång djupintervjuer.

Mönstret som framkommit i de preliminära resultaten är enligt Davidsson ganska mörkt.

– Vi hade en uppfattning i början att det här är något som måste förstås och hanteras som ett socialt problem. Men vi hade inte riktigt förstått hur mycket sociala problem som föregått skulderna.

Bland deltagarna handlar det om allt från att man hamnat i depression och inte orkat betala räkningarna till att ha blivit manipulerad att ta sms-lån i en våldsam relation. Många av de intervjuade har själva uppgett att de har någon form av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, enligt Davidsson.

En annan bild som kommer på skam i studien är att unga skuldsätter sig med dyra blancolån för att de inte har koll på villkoren.

– Från politiskt håll säger man ofta att unga kommer att ta färre dåliga lån om de får mer undervisning om privatekonomi i skolan. Men de flesta vi pratat med säger att de visste att det var dåligt att ta den här typen av lån, säger Davidsson.

Även om det är förknippat med ångest att ta lånen kommer det ofta ett rus när pengarna väl syns på kontot, berättar han.

Kan börja med en pizza

Annons

En majoritet av de intervjuade uppger att det har börjat med mindre konsumtionslån. Det finns en rad företag som erbjuder möjlighet att dela upp betalningen eller betala på kredit även för mindre köp.

Det kan handla om så lite som en pizza för 100 kronor på avbetalning.

När lånet, som såg billigt ut till en början, väl hamnat hos ett inkassobolag börjar cirkusen.

– Alla vi har pratat med beskriver den här gången. Det dimper ner inkassokrav från massa olika bolag. De säljer dem fram och tillbaka mellan varandra. Till slut har man ingen aning om hur det ens började. Pizzan som man kanske köpte för ett halvår sedan har blivit ett krav på 2 500 kronor från ett okänt bolag, säger Davidsson.

Han berättar om en tjej som hade en skuld på 1,2 miljoner kronor hos Kronofogden. Hon hade hela tiden tagit nya lån för att lösa ut de gamla.

– Skulden hann komma upp till 800 000 innan den ens hamnade hos inkasso. Skuldberget bara ökade och räntorna tickade på.

Livet blir torftigt

När de olika företagen som erbjuder den typen av krediter dyker upp med sina loggor i e-handeln och även i fysiska butiker beskriver, enligt Davidsson, flera av ungdomarna att de känner vrede och en viss ångest.

– Ingen av dem vi pratat med kan köpa på avbetalning nu eftersom de har betalningsanmärkningar. Men de möts hela tiden av budskapet att de kan skjuta upp betalningarna.

Att hamna i skuld kan gå snabbt. Desto långsammare går det att bli av med skulden när den väl hamnat hos Kronofogden. De intervjuade berättar om ett torftigt liv fyllt av skam och försvårade sociala relationer. En tjej har gett upp att träffa en partner.

– Hon sade att hon inte kan dejta. Hon har inga pengar och förr eller senare måste hon berätta det. Hade hon varit den andra personen hade hon lagt benen på ryggen direkt.

Fakta: Så genomförs studien

Forskarna vid Göteborgs och Lunds universitet har med hjälp av uppgifter från Kronofogden slumpvis kontaktat unga mellan 18 och 25 år i Västra Götaland, Skåne och Östergötland.

En svårighet att nå personerna har varit att skulder är förknippat med skam. En annan att många i målgruppen är obenägna att öppna post.

Syftet med studien är dels att undersöka vägen in i en problematisk skuldsättning, liksom att undersöka hur det påverkas de ungas inträde i vuxenlivet. Ungdomarna ska följas under tre års tid.

Källa: Tobias Davidsson, forskare vid Göteborgs universitet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons