Annons
Nyheter

Stulna regalier tillbaka till domkyrkan

Snart ska de stulna begravningsregalierna föras tillbaka till Strängnäs domkyrka. Dyrgriparna, som skadades rejält vid stölden, har noga restaurerats.
På midsommarafton visas de upp igen för allmänheten.
Brott • Publicerad 11 juni 2020
Kungakronan som stals har nu restaurerats.
Kungakronan som stals har nu restaurerats.Foto: Annmarie Christensson
Den renoverade drottningkronan.
Den renoverade drottningkronan.Foto: Annmarie Christensson
Även riksäpplet som stals har restaurerats.
Även riksäpplet som stals har restaurerats.Foto: Annmarie Christensson

– Det känns jättebra. De hör hemma i domkyrkan, säger domprosten Christofer Lundgren.

Begravningsregalierna, två guldkronor och ett riksäpple, stals vid en fräck kupp den 31 juli 2018. Kronorna användes vid kung Karl IX och drottnings Kristina den äldres begravningar på 1600-talet.

Annons

De stulna föremålen har ett försäkringsvärde på 65 miljoner kronor, men är kulturhistoriskt ovärderliga. I början av februari 2019 hittades regalierna i Åkersberga utanför Stockholm, men de hade stora skador.

Nu har de varsamt restaurerats och ska återföras till Strängnäs domkyrka inom kort.

– Att det har blivit så bra som det nu har blivit vågade vi inte riktigt hoppas på. Det är ett fantastiskt arbete som har utförts, säger Christofer Lundgren.

Regalierna har även rengjorts ordentligt för första gången på länge.

– De framstår i en annan prakt än vad det var tidigare.

Men en del av skadorna gick det inte att göra någonting åt. Till exempel på ett äpple som inte stals, men som ändå skadades vid stölden. En buckla i det går inte att laga utan att skada emaljen på äpplets yta. Även på kronorna går det att spåra vissa smärre skador.

– Det blir ju nu en del av de här föremålens historia, säger Christofer Lundgren.

Från och med midsommarafton visas begravningsregalierna upp igen för allmänheten under domkyrkans öppettider.

Två män har dömts för stölden av regalierna.

Fakta: De stulna begravningsregalierna

Karl IX, Gustav Vasas yngste son och far till Gustav II Adolf, avled år 1611 efter ett slaganfall. Hans hustru drottning Kristina den äldre var Sveriges regent under kungens frånvaro 1605. Drottning Kristina avled på Nyköpings slott 1625.

Regenternas begravningsregalier från 1611 och 1626 är av mycket hög konstnärlig kvalitet. Karl IX:s krona är tillverkad i guld och emalj, pärlor och bergkristaller – så kallade svenska diamanter – av guldsmederna Antonius Grott och Peter Kempe. Drottningens är tillverkad i guld med emalj.

Källor: Nationalencyklopedin och Livrustkammaren

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons