Annons

Succéklubben hotad i coronakrisen

Högsbo damer gjorde succé som nykomlingar i basketligan när laget tog SM-silver i fjol.
Men nu kämpar föreningen för sin överlevnad på grund av coronakrisen, skriver Göteborgs-Posten.
Basket • Publicerad 3 april 2020
Högsbos Elin Fredriksson (vänster) under den andra matchen i SM-finalen mot Umeå förra året. Arkivbild.
Högsbos Elin Fredriksson (vänster) under den andra matchen i SM-finalen mot Umeå förra året. Arkivbild.Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Coronavirusets spridning slår hårt mot idrottsvärlden. För Högsbo är den värsta smällen att klubbens stora basketfestival – varifrån två tredjedelar av föreningens samlade årsintäkter kommer – inte kan genomföras som planerat med de 740 anmälda lagen.

– Vi lever på den. Det blir ett väldigt, väldigt tufft år, det ska jag säga. Det är därför vi måste titta på alla delar så att vi ändå kan ha en verksamhet kvar till nästa år. Hela föreningen står på den festivalen, säger verksamhetschefen Carina Peleg till GP.

Annons

Turneringen, som är planerad till den 21-24 maj, är inte officiellt inställd och Peleg säger till GP att man försöker hitta en alternativ lösning.

Alla anställda inom Högsbo är permitterade och jobbar bara 40 procent. A-lagsspelarnas kontrakt gick ut den sista mars och föreningen har blivit lovade viss ekonomisk hjälp från kommunen i form av att man ska slippa amortera på sina lån under året.

Men frågan är om det räddar Högsbo, som är en av Sveriges största basketföreningar med omkring 700 medlemmar, från konkurs.

– Vad kan jag säga? Vi jobbar alla för fullt för att inte hamna i den situationen. Just nu ser jag inte den risken, men fråga mig i juli så kanske vi har en helt annan bild. Vi fortsätter att planera framåt och är anmälda till Basketligan, men vi har samtidigt dragit helt i handbromsen och sitter stilla. Det är så det är nu, säger Peleg till GP.

I år ställdes slutspelet in på grund av coronaviruset, men Högsbo slutade dessförinnan trea i serien.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons