Annons
Nyheter

Svantesson på promenad med kritiserad budget

Uteblivna skattesänkningar, brustna vallöften och slaktad klimatpolitik, säger kritikerna.
Men finansministern ger svar på tal på den traditionsenliga budgetpromenaden.
Politik • Publicerad 8 november 2022
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) går budgetpromenad med budgetpropositionen för 2023 till riksdagen.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) går budgetpromenad med budgetpropositionen för 2023 till riksdagen.Foto: Pontus Lundahl/TT

Det var en lugn och till synes nöjd finansminister som gick sin första budgetpromenad.

Men nöjd är varken oppositionen eller kritiker från de egna leden. ""Budgeten hade lika gärna kunnat läggas fram av en S-regering", sade den tidigare Muf-ordföranden Benjamin Dousa, nu vd för Timbro, om budgeten. Elisabeth Svantesson (M) håller inte med:

Annons

– Socialdemokraterna själva verkar inte tycka det, jag vet riktigt inte vad de har för politik längre, men det här är en budget som gör skillnad för människor och som är bra för Sverige där vi kan vända en negativ utveckling.

Svantesson säger bland annat att man i budgeten ger stora stöd till både företag och hushåll, och gör en kraftig satsning på rättsväsende och försvar.

– Det är det mandatet vi har fått. Den läggs också i en tuff tid, lägger hon till.

Under promenaden syntes Grön ungdom manifestera med en kista, där det stod skrivet "R.I.P klimatmålen". Bland annat för att regeringen halverar budgeten till miljö- och klimatåtgärder, enligt Fabian Lidbaun, språkrör för Miljöpartiet Stockholm.

– Det handlar om vår framtid. Antingen är de inte medvetna om vilken situation vi befinner oss i, eller så är de medvetna men skiter fullständigt i vår framtid. Jag vet inte vilket som är värst, säger han.

Rättad: I en tidigare version av texten var Benjamin Dousa något felaktigt citerad.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons