Annons

Statsministrar: Naturligt att Natofrågan är het

Just nu är statsminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist i Helsingfors för samtal med den finländska statsledningen om kriget i Ukraina. De svenska och finländska statsministrarna tycker att det är naturligt att Nato-frågan blivit hetare i debatten.
Ukrainakriget • Publicerad 5 mars 2022
Finlands statsminister Sanna Marin (till vänster) och Sveriges statsminister Magdalena Andersson i samband med överläggningar i Helsingfors i dag.
Finlands statsminister Sanna Marin (till vänster) och Sveriges statsminister Magdalena Andersson i samband med överläggningar i Helsingfors i dag.Foto: Roni Rekomaa/Lehtikuva via AP/TT

Under tidig eftermiddag möttes Magdalena Andersson (S) och hennes finländska kollega Sanna Marin pressen för fotografering och några snabba frågor.

TT: Både i Sverige och i Finland ökar allmänhetens stöd för ett Natomedlemskap. Vad är er uppfattning om det och har det diskuterats?

Annons

– Ja, det har vi diskuterat och jag tycker att det är fullt förståeligt att våra medborgares inställning förändras på grund av Ryssland attack mot Ukraina, säger Sanna Marin.

Oro i Europa

– Människor är oroade över säkerhetssituationen, i de nordiska länderna och i Europa, fortsätter hon.

Magdalena Andersson håller med:

– Det är förståeligt under den rådande situationen, det är fler som tänker på säkerhetsfrågor. Den senaste veckan har säkerhetsläget ändrats förändrats dramatiskt, säger Magdalena Andersson och tillägger att det är självklart att detta kommer att diskuteras både i Finland och i Sverige.

Medverkande från Finlands sida vid besöket är dessutom presidenten Sauli Niinistö – som så sent som i går besökte Washington för att diskutera kriget i Ukraina med USA:s president Joe Biden – och försvarsministern Antti Kaikkonen.

Talade med Biden

Även Hultqvist (S) och Kaikkonen ska hålla enskilda samtal.

På agendan finns Rysslands angrepp på Ukraina, den säkerhetspolitiska utvecklingen och samarbetet mellan Sverige och Finland.

Magdalena Andersson blev uppringd under mötet mellan Niinistö och Biden. I dag twittrade Magdalena Andersson om samtalet:

"Talade i telefon med president Biden och president Niinistö om Rysslands aggression mot Ukraina och Europas säkerhet. Vi är överens om att stärka samarbetet mellan Sverige, Finland och USA", skriver hon.

Inbjudna till Nato

Försvarssamarbetet mellan Sverige och Finland har fördjupats på senare år.

Annons

Sverige och Finland var båda inbjudna till Natos extrainsatta utrikesministermöte i fredags, trots att länderna inte är medlemmar. Länderna har däremot ingått partnerskap med militäralliansen.

Enligt Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg deltar de båda länderna i alla Nato-konsultationer om krisen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons