Annons
Nyheter

Svensk polis i Europolinsats mot hackerforum

Hackerforumet Raidforums med över en halv miljon medlemmar har stoppats i en Europolinsats där svensk polis deltagit, uppger polisen.
Brott • Publicerad 12 april 2022
Raidforums som nu stoppats grundades 2015 och är enligt polisen ett av världens största hackerforum. Arkivbild.
Raidforums som nu stoppats grundades 2015 och är enligt polisen ett av världens största hackerforum. Arkivbild.Foto: Naina Helén Jåma/TT

Forumet grundades 2015 och är enligt polisen ett av världens största hackerforum, där medlemmarna handlat med olika typer av hackad och stulen information, skriver polisen i ett pressmeddelande.

"Det handlar om allt ifrån olika länders röstlängder, kundinformation och sjukjournaler", skriver polisen. Informationen har man fått tillgång till bland annat genom hackerattacker och intrång i olika datasystem, och har sedan enligt polisen kunnat användas vidare av den organiserade brottsligheten.

Annons

"Att sidan plockats ner innebär ett hårt slag mot den organiserade brottsligheten i cybermiljön. En central mötespunkt har störts ut vilket innebär att det kommer kräva tid och kraft för den organiserade brottsligheten att bygga upp sin verksamhet", säger Björn Eriksson, gruppchef på komplexa cyberbrott på polisens operativa avdelning Noa, i pressmeddelandet.

Insatsen, som i Sverige gått under namnet "Viking", har planerats under lång tid tillsammans med Europol, Utöver den svenska polisen var brottsbekämpande myndigheter från USA, Storbritannien, Portugal, Tyskland och Rumänien deltagit i insatsen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons