Annons
Nyheter

Svenska politiker observerar mellanårsval i USA

En rekordstor internationell styrka kommer att observera mellanårsvalet i USA. Fyra svenska riksdagsledamöter deltar.
Politik • Publicerad 4 november 2022
Fyra svenska riksdagsledamöter observerar mellanårsvalet i USA. Margareta Cederfelt (M) leder hela observationen för OSSE:s räkning.
Fyra svenska riksdagsledamöter observerar mellanårsvalet i USA. Margareta Cederfelt (M) leder hela observationen för OSSE:s räkning.Foto: Amir Nabizadeh/TT

8 november är det dags för mellanårsval i USA. Då ska bland annat hela representanthuset samt en tredjedel av senaten ska väljas.

I samband med valet skickar Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) observatörer för att kontrollera att valet sker på ett korrekt sätt.

Annons

I den svenska delegationen ingår Björn Söder (SD), Johan Büser (S), Carina Ödebrink (S) och Margareta Cederfelt (M).

– Sverige är ett av 57 medlemsländer. Det är viktigt att vi deltar i arbetet som bedrivs av OSSE. Hur ett val genomförs är centralt för oss som politiker. Vi är själv valda och ser vikten av demokrati, säger Margareta Cederfelt (M).

Största observationen

Margareta Cederfelt (M) leder hela observationen i egenskap av särskild koordinator. Hon är även president för OSSE:s parlamentariska församling.

– Det här är den största observationen vi gör någonsin inom OSSE:s parlamentariska församling. Det är en bra bit över 100 parlamentariker från över 40 länder som kommer att observera valet, berättar hon.

Observatörerna inleder med en två dagars genomgång av det politiska läget i Washington DC.

Därefter reser observatörerna ut till olika delstater. Under valdagen kommer de att observera valtillfället, förseglingen av röstsedlar och rösträkningen i olika vallokaler.

Högaktuell fråga

De svenska ledamöterna kommer att vara på plats i Virginia, Nevada och Missouri. Margareta Cederfelt (M) kommer själv att observera på valdagen i närheten av Washington DC.

Frågan om korrekt utförda val är högaktuell i USA. Inte minst efter den tidigare presidenten Donald Trumps falska påståenden om systematiskt valfusk i samband med det förra presidentvalet och stormningen av Kapitolium 6 januari 2021.

– Det räcker med att läsa tidningarna för att se att det finns omfattande diskussioner i USA om valdag, vallagar och valets genomförande. Men jag vill inte spekulera i vad vi kommer att se eller hur valet kommer att genomföras, säger Margareta Cederfelt (M).

En diskussion har gällt hur rösträkningen i USA har hanterats.

– Jag finns på plats till den tionde när jag åker hem. Det gör att jag kommer att kunna få en bild av vad som händer de närmsta dagarna efter valet, säger Margareta Cederfelt (M).

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons