Annons

Svenskar underrepresenterade i EU

Politik • Publicerad 29 februari 2020
Svenskar underrepresenterade i EU och mest påtaglig är bristen i kommissionen.
Svenskar underrepresenterade i EU och mest påtaglig är bristen i kommissionen.Foto: Fredrik Persson/TT

Det råder brist på svenskar inom EU:s institutioner. Flera av de svenskar som sitter på höga positioner närmar sig dessutom pensionsåldern, skriver nyhetssajten Europaportalen.

EU-kommissionen anser att medlemsländerna ska vara rättvist representerade inom EU:s institutioner, men så är inte fallet i nuläget. Länder som Belgien och Grekland är kraftigt överrepresenterade i förhållande till sin folkmängd medan bland annat Sverige och Tyskland är underrepresenterade.

Annons

– Det råder ett underskott och vi håller på att rätta till det. Universitets- och högskolerådet har fått ett särskilt uppdrag att engagera fler unga till en karriär inom EU, säger EU-minister Hans Dahlgren (S) till sajten.

Av de cirka 43 000 personer som jobbar inom ministerrådet, EU-kommissionen och Europaparlamentet är 741 svenskar. Sett till Sveriges befolkningsstorlek i EU är det 245 personer för lite.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons