Annons

Svenskt mångmiljonstöd framme i Ukraina

Sveriges stöd på 500 miljoner kronor till Ukrainas väpnade styrkor har kommit fram, uppger utrikesminister Ann Linde (S).
Ukrainakriget • Publicerad 5 mars 2022
Sveriges stöd på 500 miljoner kronor till Ukrainas väpnade styrkor har kommit fram, uppger utrikesminister Ann Linde (S) på Twitter. Arkivbild.
Sveriges stöd på 500 miljoner kronor till Ukrainas väpnade styrkor har kommit fram, uppger utrikesminister Ann Linde (S) på Twitter. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

"Starkt svenskt stöd till Ukrainas försvar mot Rysslands invasion. Rysk aggression måste upphöra omedelbart", skriver hon på Twitter.

Stödet till Ukraina klubbades av riksdagen i måndags och är ett bidrag till den ukrainska centralbankens fond till stöd för landets väpnade styrkor.

Annons

"Stödet innebär att Ukrainas möjligheter att bekämpa den ryska invasionen och det väpnade angreppet stärks vid en kritisk tidpunkt", skrev riksdagens finansutskott i förslaget om bidrag på 500 miljoner kronor som senare godtogs.

"Eftersom situationen i Ukraina är mycket allvarlig, och utvecklas snabbt, är det av avgörande betydelse att ekonomiskt stöd och materiel kan lämnas så snart som möjligt", skrev utskottet vidare.

Sverige har även beslutat att skänka försvarsmateriel, däribland 5 000 pansarskott 86, till ett värde av cirka 400 miljoner kronor. Regeringen har också beslutat att ge ytterligare 500 miljoner kronor från den svenska biståndsbudgeten till Ukraina.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons