Annons

Ukraina lovas 60 miljarder

Givarkonferensen som Sverige och Polen hållit blev en framgång, åtminstone enligt de båda värdarna.
Ukraina • Publicerad 5 maj 2022
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki och statsminister Magdalena Andersson hälsar Europeiska rådets ordförande Charles Michel välkommen till den internationella givarkonferensen för Ukraina.
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki och statsminister Magdalena Andersson hälsar Europeiska rådets ordförande Charles Michel välkommen till den internationella givarkonferensen för Ukraina.Foto: Michal Dyjuk/AP/TT

Konferensen hölls i Warszawa, på initiativ av de båda länderna. På plats och med på länk fanns tiotals höga företrädare för länder i Europa och från andra delar av världen.

– Vi har sänt en stark signal, vi står på Ukrainas sida, sade statsministern i sitt avslutningsanförande när hon summerat de bidrag som kommit in, tillsammans med den andre värden, Polens premiärminister Mateusz Morawiecki.

Annons

Morawiecki räknade till 6,5 miljarder dollar i utlovade bidrag, vilket skulle motsvara cirka 64 miljarder kronor.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tackade redan på förhand för stödet, i ett tal från Kiev.

– Vår kontinent står enad. Miljontals och miljontals människor stöttar oss, säger han.

Andersson beskrev det hela som ett mycket viktigt möte och företrädare för FN, för Internationella Rödakorskommittén, WHO och flera andra organisationer talade om enorma behov och ett mycket svårt liv för både de som flytt eller tvingats vara kvar i landet.

– Vi ska försöka få ihop så mycket humanitärt stöd som möjligt men vi ska också diskutera hur vi kan bistå Ukraina efter kriget, sade statsministern.

Regeringen meddelade att Sverige bidrar med 230 miljoner kronor till potten på konferensen. Det är en del av den halva miljard i humanitärt stöd som regeringen hade pressträff om i mitten av mars. 270 miljoner har fördelats tidigare.

I sitt inledningstal och när hon summerade, föreslog hon Ryssland en mycket enkel lösning för att stoppa kriget:

Sluta kriga och åk hem!

Återuppbyggnad

Europeiska rådets ordförande Charles Michel sade när han anlände:

– Det här mötet är startpunkten för en Marshallplan för Ukraina, för en återuppbyggnad av Ukraina.

Annons

På plats fanns också EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Även en rad stats- och regeringschefer, som den finländska statsministern Sanna Marin och Portugals, Litauens och Kroatiens premiärministrar är på plats. Vissa deltagare medverkar digitalt.

– Jag är tacksam mot Polen och Sverige, premiärminister Mateusz Morawiecki och statsminister Magdalena Andersson, för att ni står värd för den här givarkonferensen, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i ett tal via videolänk.

Han inledde med att lovorda Europas stöd.

– Vår kontinent står enad. Miljontals och miljontals människor stöttar oss.

Han kräver samtidigt att importen av rysk gas och olja stoppas och att processen går vidare med ett EU-medlemskap för Ukraina.

– Ukraina måste snabbt komma in i EU och få kandidatstatus nu. Det kan inte bara vara löften och utsikter utan måste vara konkreta steg.

Fylla på

Biståndsminister Matilda Ernkrans (S), som också var med, är ett av syftena med konferensen att fylla på FN:s kassa för humanitärt bistånd till det ukrainska folket.

Det andra syftet är att bädda för mångåriga insatser vad gäller stöd till det ukrainska samhället och dess funktioner.

Ernkrans leder ett rundabordssamtal om lämpliga åtgärder för att bygga upp Ukraina igen, där företrädare för Internationella valutafonden, Världsbanken, FN och Europeiska investeringsbanken sitter med.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs en felaktig siffra för hur mycket stödet motsvarar i kronor.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons