Annons
Nyheter

Sverige slagträ i coronaprotester i Schweiz

Hundratals människor samlades i Schweiz huvudstad Bern på lördagen för att protestera mot de restriktioner som utfärdats för att hejda smittspridning av coronaviruset.
Schweiz • Publicerad 9 maj 2020
Schweizisk polis övervakar demonstranter som protesterar mot restriktioner på grund av coronaviruset i huvudstaden Bern.
Schweizisk polis övervakar demonstranter som protesterar mot restriktioner på grund av coronaviruset i huvudstaden Bern.Foto: Peter Klaunzer/AP/TT

Enligt demonstranterna är restriktionerna ett hot mot människors grundläggande rättigheter, och de använde bland annat den svenska linjen som argument i sin protest:

"Utan stängningsåtgärder går det lika bra i Sverige som i Schweiz", stod på ett av de plakat som demonstranter höll upp när de samlades framför det schweiziska parlamentet. Många buade också åt poliser som kommenderats ut för att övervaka protesterna.

Annons

Mer än 1 500 människor har avlidit till följd av coronaviruset i Schweiz enligt landets officiella statistik. Över 30 000 är bekräftat smittade av viruset. Alplandet har gradvis börjat lätta på vissa restriktioner och har exempelvis tillåtit frisörer och florister att öppna sina verksamheter igen. Skolor, bibliotek och restauranger kommer med vissa förbehåll att öppna på måndag.

Men det kommer fortsatt att vara förbjudet i Schweiz att samlas i större grupper än fem personer.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons