Annons
Nyheter

Sveriges tysta diplomati ska granskas

Politik • Publicerad 5 december 2020
Den svenska journalisten, Dawit Isaak är fängslad Eritrea sedan 2001. Nu ska en kommission granska Sveriges tysta diplomati i ärendet. Arkivbild.
Den svenska journalisten, Dawit Isaak är fängslad Eritrea sedan 2001. Nu ska en kommission granska Sveriges tysta diplomati i ärendet. Arkivbild.Foto: Kalle Ahlsén

En oberoende undersökningskommission ska granska Sveriges tysta diplomati, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Det är de uppmärksammade fallen med Gui Minhai i Kina och Dawit Isaak som är utgångspunkten för kommissionen.

Annons

Samtliga partier i riksdagens utrikesutskott har ställt sig bakom ett krav från Moderaterna om ett sådant tillkännagivande till regeringen.

– Vi har inte lyckats från svensk sida när Gui Minhai sitter fast i Kina och när Dawit Isak sitter fast i Eritrea. Och då finns det skäl att se vad som har gjorts, vad man kan lära sig av det, vad som kunde ha gjorts bättre eller vad som har motiverat i den så kallade tysta diplomatin, säger Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark till Ekot.

Tillkännagivandet till regeringen väntas klubbas av riksdagen i mitten av januari.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons