Annons
Nyheter

SVT-sidor på Facebook hackade

Flera av SVT:s lokala sidor på Facebook påverkades under lördagen sedan en medarbetare blivit hackad.
It • Publicerad 12 mars 2022
SVT-sidor på Facebook har ändrats efter att en administratör hackats. Arkivbild.
SVT-sidor på Facebook har ändrats efter att en administratör hackats. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson / TT

– Det är inte kontona i sig som är hackade, utan en person som var administratör till våra konton. Tre konton påverkades. Direkt när det upptäcktes plockades den personen bort som admin, säger Catarina Wilson, kommunikationsansvarig på SVT, till TT.

Namnen på SVT Västerbottens, SVT Dalarnas och SVT Norrbottens sidor på Facebook hade ändrats till ett annat språk, något som såg ut att vara vietnamesiska.

Annons

– Det är jätteallvarligt. Det visar hur sårbart det här är. Nu var det ju inget tydligt budskap eller så, men det skulle det kunna vara, säger Karin Wiechel, redaktionschef och ansvarig utgivare på SVT Västerbotten, till P4 Västerbotten.

Catarina Wilson meddelade vid 16.30-tiden att kontonamnen var återställda och att inget annat på sidorna verkar ha påverkats.

TT: Vet ni hur personens konto hackades?

– Nej, vi behöver titta noga på det här. Nu har vi åtgärdat problemet och sedan kommer vi gå igenom noga vad det är som har hänt, säger Wilson.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons