Annons
Nyheter

Strategen: "Sprid ut sparandet"

Swedbanks aktiestrateger varnar för bakslag på börsen efter de senaste veckornas återhämtning.
Ekonomi • Publicerad 12 maj 2020
Varning för börsnedgång från storbanken Swedbanks strateger. Arkivbild.
Varning för börsnedgång från storbanken Swedbanks strateger. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen NTB/TT

Efter återhämtning på börsen finns nu risken att aktiemarknaden sprungit lite för fort fram – vilket i sin tur kan innebära risk för bakslag, enligt Swedbank.

Enligt Mattias Isakson, aktiestrateg på storbanken, finns det en risk för att de dystra realekonomiska utsikterna kommer att få genomslag även på aktiekurserna den kommande perioden.

Annons

– Sedan corona kom in i våra liv har många ekonomier stått helt still, vilket får enorma effekter i form av ökad arbetslöshet och ökat antal konkurser. Det var först något som aktiemarknaden blev rädd för, men under april verkar man ha glömt bort det lite och fokuserar på återhämtningen, säger Mattias Isakson till TT.

– Men det är ändå så att det kommer vara en ganska jobbig situation ett tag till, vilket är något som kan slå tillbaka på aktiemarknaden, fortsätter han.

Ser potential

Kortsiktig ser Swedbank därför en risk i aktiemarknaden, som har tagit till sig mycket av de optimistiska signalerna. Däremot visar kreditmarknaden mer rädsla än aktiemarknaden.

– Därför tror vi att det finns bättre potential i att skapa avkastning i kreditmarknaden.

Spara långsiktigt

TT: Hur ska man agera som småsparare?

– Det bästa just nu är att sprida ut sitt sparande och tänka långsiktigt. Det kanske låter klyschigt, men det är så det är. Börsen kommer återhämta sig, och det är något man vill vara med på, men man måste ändå tänka långsiktigt och utspritt, säger Mattias Isakson.

Han konstaterar att marknaden redan ser 2020 som ett förlorat år men att det dessutom är fortsatt stor osäkerhet vad gäller 2021.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons