Annons
Nyheter

Sydafrika vill se AU i mäktiga G20

Afrikanska unionen (AU) bör ingå formellt i den inflytelserika sammanslutningen G20. Det förslaget förs fram av Sydafrika.
G20 • Publicerad 13 november 2022
Sydafrikas president Cyril Ramaphosa på mötet COP27 i Egypten.
Sydafrikas president Cyril Ramaphosa på mötet COP27 i Egypten.Foto: Peter Dejong/AP/TT

En talesperson för president Cyril Ramaphosa säger att landet vill medverka till att finna ett ramverk så att AU får en plats i gruppen, som möts i veckan i Indonesien.

– Det är viktigt att den kollektiva rösten som representerar den afrikanska kontinenten finns med i gruppen, säger Ramaphosas talesperson Vincent Magwenya.

Annons

– Det är vår stora förhoppning att vårt förslag gillas och får stöd av medlemsländerna i G20.

Sydafrika är för närvarande det enda afrikanska land som ingår i G20-gruppen.

Utspelet från den sydafrikanska presidenten ligger i linje med flera andra krav från den afrikanska kontinenten, där det länge väckts krav om att till exempel få en permanent plats i FN:s säkerhetsråd.

Ramaphosa reser till toppmötet som hålls i Bali med inledning på måndagen.

AU:s nuvarande ordförande, Senegals president Macky Sall, reser till mötet på Bali som observatör. Sall har tidigare krävt ökad internationell samverkan, och att multilateralism "måste tjäna allas intressen för att inte förlora legitimitet och auktoritet".

Fakta: G20

G20:s medlemsländer möts på Bali i Indonesien, då Indonesien för närvarande är ordförandeland för gruppen.

Gruppen grundades av G7-gruppen 1999. Den var först främst ett ekonomiforum, men har successivt kommit att få ökad politisk betydelse.

I G20 ingår: Argentina, Australien, Brasilien, EU, Frankrike, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Kanada, Kina, Mexiko, Ryssland, Saudiarabien, Storbritannien, Sydafrika, Sydkorea, Turkiet, Tyskland och USA.

Mötet hålls i Nusa Dua på ön Bali 15 och 16 november.

Källa: g20.org, BBC

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons