Annons
Nyheter

Sydkorea räds andra virusvåg – barer stängs

I Sydkoreas huvudstad Seoul stängs barer och nattklubbar tills vidare, efter att flera nya fall av covid-19 konstaterats.
Sydkorea • Publicerad 10 maj 2020
De nya rekommendationerna om att uteställen stängs har satts upp vid entrén till en nattklubb i Seoul.
De nya rekommendationerna om att uteställen stängs har satts upp vid entrén till en nattklubb i Seoul.Foto: Ryu Hyung-Seok/AP/TT

Ordern kommer från stadens borgmästare, som fruktar en andra smittvåg av coronaviruset. Så sent som i onsdags lättade regeringen på landets restriktioner.

– Oförsiktighet kan leda till en explosion av smittade, säger borgmästaren Park Won-Soon.

Annons

Sydkorea har uppmärksammats internationellt för att man sedan i början av mars har lyckats stoppa viruset och vardagslivet har börjat återgå till det normala.

Men nu har runt 20 personer konstaterats vara smittade, som alla kopplas till en smittad 29-årig man som förra helgen besökte fem klubbar och barer i Seouls främsta nattklubbsdistrikt Itaewon. Omkring 7 200 personer tros ha besökt de fem uteställena och myndigheterna räknar med att antalet smittade kommer att öka.

Under söndagen låg de annars myllrande gatorna i Itaewon öde. "Tillfälligt stängt" och "Förebyggande åtgärder" stod att läsa på skyltar som satts upp utanför områdets barer och nattklubbar.

– En sådan här sak kan hända var som helst, inte bara här i Itaewon, säger kocken Kim Jae-Sung som arbetar i området.

– Det viktiga nu är att folk håller socialt avstånd, undviker trånga utrymmen och tänker sig för så att den här incidenten inte upprepar sig, fortsätter han.

Sydkorea började tidigt testa stora delar av befolkningen för det nya coronaviruset, något som möjliggjort raffinerad smittspårning. I likhet med Sverige har inget utgångsförbud införts i Sydkorea utan medborgarna har i stället uppmuntrats att hålla socialt avstånd.

– Det är inte över förrän det är över, säger president Moon Jae-In i ett tal.

– Vi måste förbli vaksamma till slutet, och aldrig sänka garden när det gäller epidemiprevention.

Det senaste dygnet har totalt 34 nya fall konstaterats i landet, vilket är den största dagliga ökningen på en månad. Sammanlagt har drygt 10 800 personer smittats med covid-19, varav 256 har avlidit.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons