Sydkoreansk bojkott slår mot Toyota

Ekonomi • Publicerad 4 september 2019
Sydkoreanska demonstranter uppmanar till bojkott av japanska varor. Arkivbild
Sydkoreanska demonstranter uppmanar till bojkott av japanska varor. ArkivbildFoto: Ahn Young-joon AP/TT

Försäljningen av japanska bilar i Sydkorea föll markant i augusti enligt branschstatistik. Konsumenter i Sydkorea bojkottar japanska bilar i kölvattnet på en diplomatisk dispyt mellan länderna.

För Toyota och de andra japanska biltillverkarna, som Honda, rasade försäljningen i Sydkorea i augusti med 57 procent till 1 398 fordon. Nedgången följer på ett försäljningsfall på 17 procent i juli.

Dispyten har förvärrats sedan i somras, då Japan beslutade att skärpa exportreglerna för material som används av sydkoreanska teknikföretag. Förutom bilar bojkottar sedan dess många sydkoreanska konsumenter japanskt öl, kläder från Japan och resor till Japan.

I bakgrunden finns även en gammal surdeg i form av sydkoreanska krav på ersättning från Japan för slavarbete under andra världskriget.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.