Annons

Sydkoreansk bojkott slår mot Toyota

Ekonomi • Publicerad 4 september 2019
Sydkoreanska demonstranter uppmanar till bojkott av japanska varor. Arkivbild
Sydkoreanska demonstranter uppmanar till bojkott av japanska varor. ArkivbildFoto: Ahn Young-joon AP/TT

Försäljningen av japanska bilar i Sydkorea föll markant i augusti enligt branschstatistik. Konsumenter i Sydkorea bojkottar japanska bilar i kölvattnet på en diplomatisk dispyt mellan länderna.

För Toyota och de andra japanska biltillverkarna, som Honda, rasade försäljningen i Sydkorea i augusti med 57 procent till 1 398 fordon. Nedgången följer på ett försäljningsfall på 17 procent i juli.

Annons

Dispyten har förvärrats sedan i somras, då Japan beslutade att skärpa exportreglerna för material som används av sydkoreanska teknikföretag. Förutom bilar bojkottar sedan dess många sydkoreanska konsumenter japanskt öl, kläder från Japan och resor till Japan.

I bakgrunden finns även en gammal surdeg i form av sydkoreanska krav på ersättning från Japan för slavarbete under andra världskriget.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons