Annons
Nyheter

Sydkoreansk export lyfter i början av juni

Ekonomi • Publicerad 11 juni 2020
Sydkoreas handel med omvärlden ökade i början av juni. Arkivbild.
Sydkoreas handel med omvärlden ökade i början av juni. Arkivbild.Foto: Ahn Young-joon AP/TT

Sydkoreas export lyfte med 20,2 procent under de första tio dagarna i juni jämfört med motsvarande period i fjol. Uppgiften är goda nyheter för det exportberoende landet. Importen lyfte med 8,5 procent under perioden.

Sydkoreas export av så kallade halvledare lyfte med 22,6 procent under de tio dagarna, medan exporten av mobilutrustning lyfte 35,8 procent. Mest lyfte dock exporten av medicinsk utrustning, som testutrustning och munskydd, som steg med 136,7 procent.

Annons

– Det är ett gott tecken för global efterfrågan, även om exporten per dag minskade, säger Moon Jung-hui, ekonom på KB Bank i Seoul.

Snittexporten per arbetsdag under perioden sjönk med 9,8 procent.

– Men nedgången är mindre och visar tecken på att lättnader i nedstängningar globalt leder till högre efterfrågan, säger Moon Jung-hui.

Geografiskt ökade exporten till Kina med 35,7 procent, medan den till USA och Europa steg med 15,1 respektive 22,2 procent.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons