Annons
Nyheter

Sydliga EU-länder jagar på för nytt asylavtal

Ledare för nio sydeuropeiska EU-länder uppmanar i ett gemensamt uttalande unionen att se till att ett nytt migrations- och asylavtal skyndsamt kommer på plats.
Malta • Publicerad 29 september 2023
Längst fram i bild Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis, Italiens premiärminister Giorgia Meloni och Portugals premiärminister António Costa som deltog i de sydliga EU-ländernas möte på Malta på fredagen.
Längst fram i bild Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis, Italiens premiärminister Giorgia Meloni och Portugals premiärminister António Costa som deltog i de sydliga EU-ländernas möte på Malta på fredagen.Foto: Rene Rossignaud/AP/TT

I uttalandet som tillkännagavs i slutet av ett endagarsmöte i Valetta på Malta på fredagen underströks att behoven hos frontlinjeländer – som exempelvis Italien – som tar emot den stora majoriteten av migranterna från Nordafrika måste tillgodoses på ett "tillräckligt sätt".

Kravet från de nio länderna är att EU som ett block stärker övervakningen av Europas yttre gränser för att hindra avgångar av migrantbåtar och intensifiera ansträngningarna för att stoppa handeln med människor.

Annons

Förutom värdlandet Malta – och Italien – deltog Kroatien, Cypern, Frankrike, Grekland, Portugal, Slovenien och Spanien i mötet. Även EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och EU:s rådsordförande Charles Michel medverkade i mötet.

Parallellt med Maltamötet släppte den tyska räddningsgruppen Sea-Watch ett videoklipp som visar hur en libysk kustbevakningsbåt närmar sig en migrantbåt varpå cirka 50 människor ramlar i vattnet. Enligt Sea-Watch rammade kustbevakningen båten och tog sedan människor till en annan båt.

I torsdags samlades EU-ländernas migrationsministrar i Bryssel för att diskutera läget för den omtalade asyl- och migrationspakten. Flera ministrar ställde då i utsikt att man inom kort skulle kunna klubba pakten.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons