Annons
Nyheter

Tågluffen klar för 1 425 unga i Sverige

EU • Publicerad 6 januari 2022
En ung man i Barcelona väntar på tåget. Under 2022 ska drygt 60|000 unga européer få resa på EU:s bekostnad. Arkivbild.
En ung man i Barcelona väntar på tåget. Under 2022 ska drygt 60|000 unga européer få resa på EU:s bekostnad. Arkivbild.Foto: Emilio Morenatti/AP/TT

Intresset i Sverige var rekordstort när EU-kommissionen öppnade upp för årets gratisresande för 18-åringar.

Totalt 13 117 unga svenskar ansökte om biljetterna, varav 1 425 lyckliga nu blivit utvalda. Antalet ansökningar var därmed nästan tre gånger så stort i år som det totalt var under åren 2018 och 2019.

Annons

Systemet med att erbjuda 18-åringar i EU gratisresor i upp till en månad inleddes för tre år sedan, men har legat nere under coronapandemin. I år är planen att 60 950 ungdomar ska få sina resor betalda. Totalt ansökte över 330 000 unga om biljetterna, som fördelas till de olika EU-länderna i förhållande till folkmängden.

"Det här kommer att bli de unga européernas år", hälsar EU-kommissionären Margaritis Schinas i ett pressmeddelande.

Resorna ska i första hand göras med tåg, även om såväl bussar, båtar och till och med flyg kan bli aktuellt, beroende på vart resenären har tänkt sig att åka.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons