Annons
Nyheter

Taiwan: "Kina trakasserar med stridsflyg"

Taiwan • Publicerad 18 september 2023
Bilden visar, enligt Taiwans försvarsdepartement, när den taiwanesiska flottans fartyg Keelung övervakar det kinesiska hangarfartyget Shandong när Kinas flotta övade sydost om Taiwan, som Kina anser vara kinesiskt. Taiwan anklagar Kina för trakasserier. Arkivbild.
Bilden visar, enligt Taiwans försvarsdepartement, när den taiwanesiska flottans fartyg Keelung övervakar det kinesiska hangarfartyget Shandong när Kinas flotta övade sydost om Taiwan, som Kina anser vara kinesiskt. Taiwan anklagar Kina för trakasserier. Arkivbild.Foto: Taiwans försvarsdepartement via AP/TT

Under ett dygn skickade den kinesiska militären iväg 103 stridsplan mot Taiwan, enligt myndigheterna där. Planen vände alla, som de brukar, tillbaka mot Kina före det att de nådde taiwanesiskt luftrum.

Men myndigheterna på Taiwan betecknar det ökande antalet flygningar som rena trakasserier från Kinas sida, handlingar som kan spetsa till det redan spända läget ytterligare. De över hundra planen, från tidigt söndag lokal tid och ett dygn framåt, är det högsta antalet hittills under så kort tid.

Kina betraktar Taiwan som en del av Kina och har ökat på militärövningar och militär aktivitet i närheten av landet, till havs och i luften. Spänningarna mellan Taiwans beskyddare USA och Kina har ökat.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons