Annons
Nyheter

Talibanernas ljusskygge ledare: Rättvisa först

Talibanrörelsens högste ledare i Afghanistan har gjort ett sällsynt uttalande genom ett publicerat ljudklipp. "Rättvisa" är nyckelordet om deras extremistiska välde ska bestå, enligt honom.
Afghanistan • Publicerad 13 april 2023
Talibanernas högste andlige ledare Hibatullah Akhundzada ger sin syn på hur det extremistiska väldet ska bestå, i ett ljudklipp som tillskrivs honom. Bilden är tagen för många år sedan och det är oklart exakt när. Arkivbild.
Talibanernas högste andlige ledare Hibatullah Akhundzada ger sin syn på hur det extremistiska väldet ska bestå, i ett ljudklipp som tillskrivs honom. Bilden är tagen för många år sedan och det är oklart exakt när. Arkivbild.Foto: Afghan Islamic Press via AP/TT

– Men om det inte finns någon rättvisa utan bara förtryck, själviskhet, mord och revansch, liksom utomrättsligt dödande, så kommer detta land att gå under, säger talibanledaren Hibatullah Akhundzada, som nästan aldrig syns till offentligt.

För att undvika det behöver religiösa ledare i landet fatta rätt beslut, fortsätter Akhundzada, som förespråkar en strikt tolkning av sharia. Det är han som ligger bakom de allt större inskränkningar som skett av kvinnors rättigheter i landet.

Annons

Akhundzada har varit talibanernas högste andlige ledare sedan 2016. Han håller sig nästan helt till talibanernas starka fäste i provinsen Kandahar och sedan rörelsen återtog makten i Afghanistan förrförra sommaren har han bara besökt Kabul en gång. Då talade han inför en publik av religiösa ledarfigurer, men hade ryggen vänd mot dem och fotograferades inte.

Så vitt känt finns bara ett foto på Akhundzada och det är många år gammalt.

Ljudklippet som publicerades på torsdagen lades upp i sociala medier av talibanrörelsens huvudsaklige talesperson, Zabihullah Mujahid. Det har inte gått att bekräfta om det faktiskt är Hibatullah Akhundzada som hörs i det.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons