Annons
Nyheter

Tandläkare misskötte sig – får fortsätta

Vård • Publicerad 11 juli 2022
En tandläkare i Skåne får tre års prövotid efter att ha misskött sig vid sammanlagt tio tillfällen mellan 2017 och 2020.
En tandläkare i Skåne får tre års prövotid efter att ha misskött sig vid sammanlagt tio tillfällen mellan 2017 och 2020.Foto: Stina Stjernkvist/TT

En tandläkare i Skåne drog ut tänder, gjorde rotfyllnader och satte in olika typer av tandimplantat utan att ha undersökt patienterna ordentligt. Implantaten var dessutom felkonstruerade och flera gick göras om.

Misstagen ansågs vara så allvarliga att Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) efter en utredning bedömde att tandläkaren borde bli av med sin legitimation, men Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, som är den myndighet som fattar sådana beslut, väljer att i stället ge tandläkaren tre års prövotid, rapporterar Sydsvenskan. Under den tiden måste tandläkaren ”inhämta den kunskap och förmåga som krävs för att självständigt kunna arbeta som tandläkare på ett patientsäkert sätt”, skriver ansvarsnämnden.

Tandläkaren anmäldes till Ivo 2019 av sin dåvarande arbetsgivare Folktandvården efter en internutredning. Ivo drar slutsatsen att tandläkaren misskötte sig vid totalt tio tillfällen mellan 2017 och 2020. En av händelserna, då tandläkaren slipade bort stora delar av en patients tänder utan motivering, lex Maria-anmäldes.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons