Annons
Nyheter

Tårgas mot demonstranter vid Vita huset

För sjätte dagen i rad har tusentals demonstranter tagit sig ut på gatorna runtom i USA.
Utegångsförbud har utlysts i flera större städer, bland annat i huvudstaden Washington DC, där kravaller utbrutit i närheten av Vita huset.
USA • Publicerad 1 juni 2020
Demonstranter och polis har drabbat samman i närheten av Vita huset i USA:s huvudstad Washington|DC.
Demonstranter och polis har drabbat samman i närheten av Vita huset i USA:s huvudstad Washington|DC.Foto: Alex Brandon/AP/TT

I städer över hela USA fortsatte under söndagen mängder av människor att visa sitt missnöje mot rasism och polisvåld. Ett hundratal demonstranter samlades utanför Vita huset och vid delstatsparlament i Minneapolis tvillingstad St. Paul slöt flera tusen människor upp för att marschera.

– Vi har svarta söner, svarta bröder, svarta vänner. Vi vill inte att de ska dö. Vi är trötta på att det här händer, den här generationen accepterar inte det. Vi har tröttnat på förtryck, säger 31-åriga Muna Abdi.

Utegångsförbud

Annons

Hundratals poliser hade tillsammans med Nationalgardet placerats ut inför demonstrationen. Vreden över den svarte obeväpnade George Floyds död i måndags i Minneapolis, då en polis med sitt knä tryckte ned honom tills han slutade andas, har lett till förstörelse och kraveller. Lokala ledare har vädjat till demonstranter att inte låta ilskan mynna ut i upplopp och plundring.

I ett försök att undvika nya nattliga kravaller har utegångsförbud utlysts i Washington DC och andra större amerikanska städer, som Los Angeles, Houston och Minneapolis. Trots det rapporteras det om nya konfrontationer mellan demonstranter och polis och nya plundringar på flera håll.

Under eftermiddagen och kvällen lokal tid sköt polisen tårgas, gummikulor och rökbomber för att skingra demonstranter i bland annat Los Angeles, Boston och Washington DC.

Trump skyller på medier

Demonstranter utanför Vita huset skanderade slagord, tände eldar och höll upp plakat. Polisen försökte skingra dem med tårgas, enligt AFP:s reporter på plats, men våldsamheterna flammade upp flera gånger under kvällen.

President Donald Trump skyller mycket av våldsamheterna på den autonoma vänsterextrema rörelsen Antifa, och skriver på Twitter att rörelsen ska terrorklassas. Trump skyller även upploppen på medierna, som han menar uppmuntrar till protesterna, samt lokala demokratiska guvernörer, som han anser inte har gjort tillräckligt för att stoppa kravallerna.

"Var är gripanden och de långa fängelsestraffen", skriver presidenten på Twitter.

Biden synade skador

Hans förmodade motståndare i höstens presidentval, demokraten Joe Biden, väljer en annan ton mot demonstranterna. Under söndagen synade han skadorna efter lördagens kravaller i Wilmington i sin hemstat Delaware, och passade på att skicka ett budskap till de som protesterar.

"Att protestera mot polisbrutalitet är nödvändigt, men det är inte försvarbart att bränna och förstöra", säger han i ett uttalande.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons