Annons
Nyheter

Tecken på tillväxt tillbaka i Kinas industri

Aktivitetsnivån inom Kinas tillverkningsindustri ökar för första gången sedan i mars, om än försiktigt. Det visar ett färskt inköpschefsindex från världens näst största ekonomi.
Ekonomi • Publicerad 30 september 2023
Kinas tillverkningsindustri på plus igen.
Kinas tillverkningsindustri på plus igen.Foto: Chinatopix AP/TT

Kinas inköpschefsindex för tillverkningsindustri steg till 50,2 i september, vilket är första noteringen över 50-strecket sedan mars i år. I augusti låg det på 49,7.

50-strecket utgör skiljelinjen mellan ökad och minskad aktivitet inom sektorn.

Annons

Ökningstakten är inte stark, men något starkare än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med att index skulle stiga till 50,1 i september.

Inköpschefsindex för den övriga ekonomin lyfte till 51,7 i september, från 51,0 i augusti. Det var bättre än väntat. Väntat var en nedgång till 50,5.

Kinas ekonomi – präglad av skuldproblem inom fastighetssektorn och högt belånade provinsregeringar – har återhämtat sig oväntat svagt efter pandeminedstängningarna, som togs bort kring årsskiftet. Inflationen kretsar samtidigt kring nollstrecket.

För att stimulera ekonomin har centralbanken i Kina bland annat sänkt kapitalkraven på landets stora banker och gjort vissa justeringar nedåt av räntan. Många bedömare ser mer stimulanser framför sig, för att få fart på tillväxten.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons