Annons
Nyheter

Tegnell: Rimligt att det vänder i maj

Statsepidemiolog Anders Tegnell tror att maj blir en vändpunkt i pandemin.
Solljus, högre temperatur och vaccin samverkar mot viruset.
Coronaviruset • Publicerad 2 mars 2021
Anders Tegnell, statsepidemiolog, tror att pandemiläget säkert kommer att bli bättre i maj.
Anders Tegnell, statsepidemiolog, tror att pandemiläget säkert kommer att bli bättre i maj.Foto: Pontus Lundahl/TT

I Danmark sade statsminister Mette Frederiksen i sitt nyårstal att landet i påsk skulle ha nått en vändpunkt vad gäller pandemin. Nu gör hon en annan bedömning –vändningen kommer i maj.

Då räknar hon med att alla som är över 50 år och de som tillhör riskgrupperna har blivit vaccinerade i Danmark

Annons

Anders Tegnell tror också att läget i Sverige har förbättrats till dess.

– Det kommer säkert att bli bättre i maj, det är en rimlig bedömning. Men jag är inte säker på att vändningen kommer att vara lika dramatisk den här gången som den varit tidigare, eftersom vaccinet också kommer in som en bromsande faktor.

Han konstaterar att coronaviruset uppenbarligen är beroende av årstiderna, och att våren med högre temperaturer och mer solljus spelar in.

– Men det är inte bara högre temperatur och solljus som påverkar, utan det har också mycket att göra med hur vi lever. Men om vi tillbringar mer tid utomhus och håller avståndet kan det ha stor betydelse.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons