Annons
Nyheter

Häktad terrormisstänkt man i Danmark förnekar

Den 23-årige mannen misstänks för förberedelse till terrorangrepp med islamistiskt motiv och ska bland annat ha försökt skaffa vapen och ammunition.
Mannen förnekar brott – men han har nu häktats i Köpenhamn.
Danmark • Publicerad 1 maj 2020
Flemming Drejer, operativ chef vid PET, när 23-åringen gripits på torsdagen.
Flemming Drejer, operativ chef vid PET, när 23-åringen gripits på torsdagen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/TT

Domstolen beslutade på fredagen att häkta mannen i fyra veckor, misstänkt för försök till terrorbrott. Men mycket lite är känt om misstankarna.

Början av häktningsförhandlingen var öppen. Åklagaren Marie Petersen läst upp en text om misstankarna och advokat Steffen Thorborg förklarade 23-åringens inställning om att han inte är skyldig.

Annons

Innan dörrarna stängdes till den fortsatta förhandlingen framkom också att mannen ska ha försökt skaffa vapen och ammunition i Danmark eller utomlands under månaderna fram till den 30 april.

Det är oklart var terrorplanerna var tänkta att sättas i verket, eller när.

Satt tyst

Den misstänkte kom till rätten klädd i en svart, åtsittande vindjacka. Han drog luvan över huvudet så att bara ansiktet syntes och satt tyst intill sin försvarare.

Advokaten förklarade efter förhandlingen att han gett sin klient rådet att inte säga något.

– Vi visste inte vad vi skulle komma in och mötas av. Sedan får vi se vad som följer. Det kan vara så att det ska vara ett samtal efteråt med polisen, säger Steffen Thorborg.

Domaren utfärdade även ett förbud mot att offentliggöra 23-åringens namn.

I rättsalen fanns också sju vakter klädda i skyddsvästar.

I december slog polisen till mot en lång rad adresser i Danmark och grep 20 personer misstänkta för terrorplaner med "militant, islamistiskt motiv". Sju av dem sitter ännu häktade i den utredningen.

Beskjuta människor

23-åringen greps på torsdagen i Köpenhamn och misstankarna mot honom tros inte ha med ärendet i december att göra, enligt danska säkerhetspolisen PET och Köpenhamnspolisen, utan han ska ha agerat själv.

– Det är vår bedömning att personen har handlat ensam och planerat en eller flera handlingar inspirerade av militant islamism, sade Flemming Drejer, operativ chef vid PET, på torsdagen.

Annons

Justitieminister Nick Hekkerup säger att mannen enligt uppgift ville beskjuta människor.

– Vi har kunskapen om att han är islamistisk inspirerad och att han skulle begå en terroristattack, möjligen skjuta människor och skjuta polisen, sade Hekkerup till TV2.

Fakta: Terror i Danmark

Den 11 december i fjol greps 20 män och kvinnor i olika delar av Danmark misstänkta för terrorplaner, bland annat med försök att komma över sprängmedel och vapen. Fortfarande sitter sju personer häktade i den utredningen.

Den 6 december i fjol dömdes tre män i Danmark till mellan två och ett halvt och fyra års fängelse för att ha försett terrorgruppen IS med bland annat drönare, kameror och annan utrustning. En av männen dömdes till utvisning.

Den 20 maj i fjol dömdes en syrisk medborgare till tolv års fängelse och utvisning. Han ansågs skyldig till att ha planerat ett terrordåd mot civila i Köpenhamn i november 2016 med hjälp av hemmagjorda bomber och knivar.

2017 dömdes en kvinna till sex års fängelse för terrorplaner mot två danska skolor. En högre instans skärpte sedan straffet till åtta års fängelse.

Köpenhamn drabbades av två terrorangrepp 2015 – mot kulturhuset Krudttønden och en synagoga. En man dödades och flera poliser skottskadades. Gärningsmannen sköts ihjäl av polisen.

Samma år dömdes en man till fyra års fängelse efter att bland annat ha propagerat för terror samt uppmanat till mord på flera namngivna personer. I januari i år utvisades han till Marocko.

Fyra personer, varav flera bosatta i Sverige, dömdes 2012 till tolv års fängelse vardera för planer på ett terrordåd mot tidningen Jyllands-Posten.

2011 dömdes en 29-årig man för försök till mord och terrordåd sedan han beväpnad med yxa och kniv 2010 tagit sig in hemma hos tecknaren Kurt Westergaard, som gjorde karikatyrer på profeten Muhammed.

Källa: Ritzau

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons