Annons
Nyheter

Tesla stoppar betalning med bitcoin

Tesla drar i handbromsen för betalning med kryptovalutan bitcoin.
Det skriver biltillverkarens vd Elon Musk .
Ekonomi • Publicerad 13 maj 2021
Tesla-vd:n Elon Musk. Arkivbild.
Tesla-vd:n Elon Musk. Arkivbild.Foto: Hannibal Hanschke/AP/TT

"Vi är oroade för den snabbt ökande användningen av fossila bränslen vid utvinning av och transaktioner med bitcoin, speciellt kol som ger de värsta utsläppen av alla slags bränslen", skriver Musk och fortsätter:

"Kryptovalutor är en bra idé på många plan och vi tror att de har en lovande framtid, men det kan inte ske på bekostnad av miljön."

Annons

I mars började Tesla officiellt acceptera bitcoin som betalning för sina elbilar.

Den digitala valutan skapas när kraftfulla datorer tävlar mot varandra om att lösa komplexa matematiska pussel, en energiintensiv process som för närvarande drivs av el som produceras med fossila bränslen, däribland kol.

Musk tillägger att Tesla inte kommer att sälja de bitcoin som företaget redan har. Det är inte användningen av valutan som drar mycket el, utan framställningen, och när den sistnämnda genomförs med mer miljövänliga energikällor ser företaget fortfarande användningsområden för valutan.

Musk nämner även att Tesla "tittar på andra kryptovalutor" som ska vara energieffektivare, utan att nämna några.

Att Tesla började använda bitcoin tidigare i år bidrog starkt till att kryptovalutan fortsatt rusa uppåt i värde – sedan årsskiftet har kursen mot USA-dollarn nästan fördubblats.

Efter Musks Twitterinlägg sent på onsdagskvällen svensk tid föll bitcoin ungefär 10 procent, men vände sedan försiktigt uppåt igen.

Fakta: Det här är bitcoin

Bitcoin är världens största kryptovaluta. Den distribueras och används via internet, och hanteras genom digitala plånböcker.

En fördel med valutan är att det är snabbt, enkelt och billigt att skicka pengar var som helst i världen. En nackdel är att plånboken kan bli hackad, och filerna kan försvinna om det inte finns en backup.

En viktig skillnad från vanliga valutor är att det inte är någon centralbank eller organisation som ligger bakom bitcoin, utan ansvaret är utspritt över en stor mängd datorer över hela världen, genom så kallad blockkedjeteknik.

Källa: Svenska Bitcoinföreningen

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons