Annons
Nyheter

Texas guvernör skriver under omstridd lag

USA • Publicerad 7 september 2021
Texas guvernör Greg Abbott (till höger) signerar den nya vallagen.
Texas guvernör Greg Abbott (till höger) signerar den nya vallagen.Foto: LM Otero/AP/TT

Texas guvernör Greg Abbott har nu skrivit under den nya vallagen som anses diskriminerande mot framför allt minoriteter.

Lagen förbjuder drive-in- och dygnet runt-röstande samt gör det svårare att poströsta. Kritikerna säger att lagen gör det svårare för främst svarta och spansktalande väljare, som av tradition brukar rösta på Demokraterna, att gå till valurnorna. Detta eftersom människor inom dessa grupper inte sällan är ekonomiskt utsatta och har svårt att ta ledigt för att gå och rösta på kontorstid.

Annons

Enligt Greg Abbott och hans republikanska kollegor motverkar lagen främst röstfusk.

– Det här säkerställer att alla väljare med rösträtt kommer att ha chans att rösta. Lagen gör det även svårare för människor att rösta vid valurnorna, säger guvernören.

Den demokratiske presidenten Joe Biden har liknat den nya lagen vid Jim Crow-lagarna som var i bruk i mitten av förra århundradet och begränsade svartas rättigheter.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons