Annons
Nyheter

Texasåklagare frias från korruptionsanklagelser

USA • Publicerad 16 september 2023
Ken Paxton 2017. Arkivbild.
Ken Paxton 2017. Arkivbild.Foto: Tony Gutierrez/AP/TT

Den republikanske delstatsåklagaren Ken Paxton har av delstatssenaten i Texas friats från samtliga 16 anklagelser om korruption. Den friande domen innebär en seger för den hårda högerfalangen inom Republikanerna i den amerikanska delstaten.

Det var det republikanskt styrda representanthuset i Texas självt som röstade för att ställa Paxton inför riksrätt.

Annons

Fallet har blottat djupa sprickor inom partiet i USA:s mest konservativa delstat inför valet 2024. Paxton är en stark försvarare av Donald Trump, och oenighet har rått om han ska få sitta kvar eller inte trots flera år av skandaler och brottsanklagelser.

Anklagelserna handlade om tjänstefel, mutor och korruption.

Paxton, som varit avstängd från sin post under tidens rättsprocessen pågått, kan nu återvända till sitt ämbete. Han riskerar dock fortfarande åtal för ekobrott, utreds av FBI och riskerar förlora rätten att arbeta som jurist på grund av sina försök att utan grund ogiltigförklara valresultatet 2020.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons