Annons

Thern: "Övertygad det var allvarligt fel"

När det blev för mycket i livet med fotboll, två företag och nyfött barn fick IFK Norrköpings mittfältare Simon Thern ångest.
Nu vill han lyfta frågan om psykisk ohälsa genom att prata om det.
Fotboll • Publicerad 10 februari 2020
Simon Thern. Arkivbild.
Simon Thern. Arkivbild.Foto: Magnus Andersson/TT

I Olof Lundhs podd på Fotbollskanalen berättar Thern om den tuffa tiden i höstas då han fick ångest och paniksyndrom och sjukskrevs under någon månad.

– Jag var övertygad om att det var något allvarligt fel i min kropp, att jag hade någon hjärntumör eller cancer, ALS… Jag tyckte att det var jättejobbigt att vara nära min dotter, för jag kopplade det till att jag inte skulle få se henne växa upp, säger Thern, som så småningom fick klart för sig att det inte var något fysiskt fel på honom.

"Detta är det vanliga"

Annons

Han kom tillbaka i sluttampen av allsvenskan, men är inte helt återställd.

– Jag är på väg tillbaka och mår bättre än de tre-fyra senaste månaderna. Men jag är känsligare nu för saker och när jag sa till en psykolog att jag längtade efter att känna mig som vanligt svarade psykologen att "detta är det vanliga nu", säger Thern.

Han säger att fotbollen inte var den utlösande faktorn, utan att det blev för mycket med att förutom att spela fotboll också driva två företag samtidigt som han var nybliven pappa.

– Ja, det var nog det som till slut gjorde att kroppen sade ifrån, att jag var tvungen att lugna ner mig. Jag kunde inte fortsätta i det tempot. I efterhand har jag förstått att spela två matcher i veckan är gott och väl tillräckligt mycket belastning för kroppen och skallen, säger Thern.

Vill hjälpa andra

Han hoppas nu att han kan hjälpa andra genom att prata om sin upplevelse.

– Att man vågar sträcka ut handen och säga att man behöver hjälp. Att man inte går och bär det inom sig under en längre period. Då tar det ännu längre tid att ta sig tillbaka.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons