Annons
Nyheter

Tidigare Ericssonanställd mutåtalas i New York

En tidigare Ericssonanställd i Egypten åtalas i New York, misstänkt för att ha mutat offentligt anställda i Djibouti. Det uppger det amerikanska justitiedepartementet.
Ekonomi • Publicerad 9 september 2021
En tidigare Ericssonanställd åtalas för mutbrott. Arkivbild.
En tidigare Ericssonanställd åtalas för mutbrott. Arkivbild.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Mannen misstänks enligt ett pressmeddelande för att mellan 2010 och 2014 ha mutat tre myndighetspersoner med motsvarande runt 18 miljoner kronor för att företaget skulle ro hem kontrakt gällande leveranser av telekomutrustning värt omkring 200 miljoner kronor.

Om han fälls riskerar den åtalade ett fängelsestraff på 25 år, skriver USA:s justitiedepartement.

Annons

I maj i år åtalades fyra tidigare Ericssonanställda för bestickning av svenska Åklagarmyndigheten, även det gäller misstänkta mutor till offentligt anställda tjänstemän i Djibouti, som enligt åtalet skett 2011–2012.

Telekomjätten har tidigare utretts av amerikanska myndigheter för misstänkta mutbrott och åkte redan 2019 på jätteböter, omkring tio miljarder kronor, efter en förlikning.

Den utredningen rörde mutbrott i Kina, Djibouti, Indonesien, Kuwait och Vietnam. Enligt förlikningen rörde det sig om brott begångna under perioden 2000–2016.

– Vi har ju helt enkelt haft kanaljer i vissa positioner. Det är ju helt oacceptabelt och därför har vi genomfört en granskningsprocess för alla ledande positioner, vilket också är oerhört viktigt. De här kanaljerna har missbrukat tredjepartsföretag och underleverantörer, sade vd:n Börje Ekholm då, i december 2019.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons