Annons
Nyheter

Tidigare UD-anställd döms för felaktiga visum

En man som tidigare har varit anställd vid Utrikesdepartementet har beviljat 120 felaktiga visum till personer från Afghanistan. Nu döms han för tjänstefel i 61 av fallen,
Brott • Publicerad 16 mars 2021
En tidigare anställd vid UD döms för tjänstefel efter att ha beviljat en rad felaktiga visum till personer från Afghanistan. Arkivbild.
En tidigare anställd vid UD döms för tjänstefel efter att ha beviljat en rad felaktiga visum till personer från Afghanistan. Arkivbild.Foto: Bertil Ericson / TT

Det ska bland annat ha förekommit förfalskade inbjudningar från svenska storföretag, och representanter från bolagen har fått vittna under rättegången.

Enligt SVT har åklagaren hävdat att det handlat om grova tjänstefel eftersom tjänstemannen ”vid upprepade tillfällen allvarligt missbrukat sin ställning” och brotten ”inneburit en risk för olaglig invandring till Schengenområdet”.

Annons

Men Attunda tingsrätt dömer mannen för tjänstefel av normalgraden, till villkorlig dom och 80 dagsböter.

Tingsrätten anser dock att det samlade straffvärdet egentligen ligger på sex månaders fängelse, men tar här bland annat hänsyn till att mannen har förlorat sitt jobb och har begränsade möjligheter att få ett nytt likvärdigt arbete.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons