Annons
Nyheter

Tidöavtalet fick Malmström att lämna Liberalerna

Den tidigare ministern och EU-kommissionären Cecilia Malmström lämnar Liberalerna på grund av Tidöavtalet, rapporterar SVT Nyheter.
Politik • Publicerad 11 maj 2023
Tidigare EU-kommissionär Cecilia Malmström kunde inte tolerera Tidöavtalet och lämnade därför Liberalerna. Arkivbild.
Tidigare EU-kommissionär Cecilia Malmström kunde inte tolerera Tidöavtalet och lämnade därför Liberalerna. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Hon ger förklaringen i ett sms till SVT-programmet "30 minuter", där Liberalernas partiledare Johan Pehrson beklagar avhoppet.

– Det är lite trist, efter en lång gärning i liberalismens tjänst full av engagemang för Europas framtid så säger Cecilia att hon inte vill betala medlemsavgiften längre, säger han i "30 minuter".

Annons

Cecilia Malmström har en lång bakgrund inom Liberalerna och har pekats ut som partiledarämne, men avböjt den posten.

Ihop med flera andra tunga liberala politiker har hon uttryckt kritik mot Tidöavtalet.

Före valet i fjol meddelade exempelvis den förre partiledaren Bengt Westerberg att han skulle rösta på Centerpartiet. Även tidigare ministern Birgitta Ohlsson valde att lägga sin röst på C. Motiveringen var L:s val att släppa in Sverigedemokraterna i den politiska värmen.

Cecilia Malmström var EU-kommissionär 2010–2019, EU-minister 2006–2010 och medlem av Europaparlamentet 1999–2006.

Johan Pehrson igen:

– Hon tycker naturligtvis att det är ett svårt politiskt läge och hon känner att det här är rätt för henne.

– Det är klart att det kanske finns en underliggande kritik mot att vi har bildat en annan regering som har försatt vänsterpopulisterna i opposition, säger han i "30 minuter".

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons