Annons
Nyheter

Tioåring reste till granndelstat för abort

USA skakas av ett fall där en våldtagen tioårig flicka i Ohio tvingats åka till granndelstaten Indiana för att göra abort, sedan hårdare abortlagar införts.
USA • Publicerad 14 juli 2022
Demonstranter som protesterar för rätten till abort tågar mot Vita huset i Washington DC för att pressa president Joe Biden att göra mer för att skydda aborträtten i landet. Bilden togs i lördags
Demonstranter som protesterar för rätten till abort tågar mot Vita huset i Washington DC för att pressa president Joe Biden att göra mer för att skydda aborträtten i landet. Bilden togs i lördagsFoto: Jose Luis Magana/AP/TT

Den tioåriga flickans öde har ifrågasatts bland republikaner, men polisen bekräftar händelsen och en 27-årig man har häktats för våldtäkt.

Fallet fick internationell och nationell uppmärksamhet när president Joe Biden nämnde flickan då han i fredags skrev under en presidentorder i ett försök att skydda möjligheten till abort i landet.

Annons

– Förra veckan rapporterades det om en tioårig flicka som utsatts för en våldtäkt i Ohio – tio år – och att hon tvingades resa över delstatsgränsen, till Indiana, för att försöka avsluta graviditeten, sade Biden och tillade att flickan var gravid i sjätte veckan.

– Tänk att vara den lilla flickan.

Polisen bekräftar

Men sanningshalten i fallet ifrågasattes av bland annat tidningen Wall Street Journal och delstaten Ohios justitieminister och Biden kritiserades för att ha fört vidare den påstått falska historien.

I samband med att en 27-årig man häktats misstänkt för våldtäkt bekräftar dock polisen att beskrivningen av händelsen stämmer.

Polisutredaren Jeffrey Huhn vittnade under onsdagen i rätten och sade att flickan, vars identitet inte har offentliggjorts, genomgick en abort i Indianapolis den 30 juni, rapporterar Columbus Dispatch. DNA-prover som har hämtats från abortkliniken kommer att testas mot den misstänkte gärningsmannen. 27-åringen ska enligt utredarna dessutom ha erkänt våldtäkten när han greps i tisdags.

Hårdare abortlagar

Tidningen Indianapolis Star var först med att rapportera om fallet, som har blivit en brännpunkt i den djupt splittrande abortfrågan i USA.

Hittills har 13 delstater i USA förbjudit eller hårt begränsat möjligheten till abort efter att Högsta domstolen i slutet av juni rev upp domen "Roe mot Wade" från 1973, som garanterade rätten till abort i USA.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons