Annons
Nyheter

Tiotusentals behöriga förskolelärare saknas

Skolan • Publicerad 2 maj 2022
Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet, larmar om bristen på examinerade förskolelärare. Arkivbild.
Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet, larmar om bristen på examinerade förskolelärare. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Mer än 30 000 behöriga förskollärare saknas i Sverige för att nå målet att minst 70 procent av personalkategorin ska ha förskollärarexamen, enligt Lärarförbundet.

Av fjolårets drygt 100 000 heltidstjänster var cirka 40 000 bemannade av behöriga, visar ny statistik från Skolverket.

Annons

"Det är pinsamt för Sverige att den personalgrupp som ökar mest är de som helt saknar utbildning för att arbeta med barn. Bristen på utbildade förskollärare får stora konsekvenser för barns tidiga och fortsatta lärande", säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

Varken kommunala eller fristående förskolor klarar målnivån på 70 procents behörighet, enligt Lärarförbundets rapport där det också konstateras att nästan alla kommuner ligger klart under målet och att de regionala skillnaderna är stora.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons