Annons
Nyheter

Tjeckiens Babis frikänd för bidragsfusk

Tjeckiens tidigare premiärminister Andrej Babis är inte skyldig till anklagelserna om bidragsfusk, enligt ett beslut från en domstol i Prag.
Tjeckien • Publicerad 9 januari 2023
Tjeckiens tidigare premiärminister Andrej Babis. Arkivbild.
Tjeckiens tidigare premiärminister Andrej Babis. Arkivbild.Foto: Petr David Josek/AP/TT

Babis anklagades för att på ett bedrägligt sätt ha tillskansat sig motsvarande runt 21 miljoner svenska kronor i EU-bidrag till en konferensanläggning 2007, genom att via en skenmanöver dölja att han äger anläggningen. Miljardären Babis har dock upprepade gånger sagt att anklagelserna var politiskt motiverade.

"Oskyldig", twittrar Babis efter att domen meddelats.

Annons

"Jag är väldigt glad att vi har ett oberoende rättsväsende och domstolen bekräftade vad jag har sagt från början. Att jag är oskyldig och inte har gjort något olagligt".

Åklagarsidan, som hade begärt tre års villkorlig dom och böter på 10 miljoner tjeckiska kronor, runt 4,7 miljoner svenska kronor, kan överklaga domen.

Babis är en av kandidaterna i presidentvalet i Tjeckien, som hålls på fredag och lördag.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons