Annons
Nyheter

Tog ockerhyra för tjänster som inte fanns

Bostad • Publicerad 9 maj 2023
Både hyresnämnden och hovrätten bedömer att en kvinna ska få tillbaka pengar för ockerhyra som hyresvärden tagit ut. Arkivbild.
Både hyresnämnden och hovrätten bedömer att en kvinna ska få tillbaka pengar för ockerhyra som hyresvärden tagit ut. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En kvinna i Stockholmsområdet ska få tillbaka nästan 60 000 kronor av det jourhem som enligt hovrätten tog ut ockerhyra för tjänster som inte fanns, skriver Hem och Hyra.

Kvinnan hyrde lägenheten i fråga i andra hand för 16 000 kronor i månaden, mycket högre än grundhyran. Kvinnan som hyrde ut hävdade att tjänster så som materiellt stöd och psykiskt stöd ingick i hyran och att den därför är en social bostad som inte omfattas av jordabalkens regler.

Annons

Enligt hyresgästen fanns dock inget stöd för detta och hon anmälde ockerhyran, som både hyresnämnden och hovrätten bedömt att hon ska få tillbaka.

Samma hyresvärd har en liknande tvist mot en annan kvinna. Även där har hyresnämnden gått på hyresgästens linje, men saken ska prövas i hovrätten.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons