Annons
Nyheter

Tolv nödställda på fjäll räddade efter ett dygn

Ett sällskap på tolv personer blev fast på fjället vid Stora Sjöfallet i Gällivare kommun i över ett dygn på grund av dåligt väder. Polisens fjällräddare nådde till slut fram och kunde ta dem till en fjällstation.
Räddningsinsats • Publicerad 9 april 2022
Tolv personer på fjälltur blev nödställda i över ett dygn. Arkivbild.
Tolv personer på fjälltur blev nödställda i över ett dygn. Arkivbild.Foto: Helena Larsson / TT

Larmet kom redan vid 15-tiden på fredagen, men på grund av ett pågående oväder med kraftigt snöfall kunde en fjällräddningsinsats inte påbörjas med vare sig helikopter eller snöskoter. Först under lördagen var vädret så pass gynnsamt att en räddningsinsats kunde inledas.

Vid 16-tiden nådde fjällräddarna fram med sina snöskotrar. Vid 20-tiden var alla tolv välbehållna på fjällstationen Saltoluokta där de får vila ut.

Annons

– Ingen behövde sjukhusvård men några var väldigt medtagna. De har gått till fots och fått ta sig fram genom djupsnön. De har inte ätit sedan i morse och behöver vila, säger Fredrik Nilsson, vakthavande befäl vid polisen, till TT.

Sällskapet består av både svenskar och tjecker och de är i åldrarna mellan 30 och 45 år.

Det har under dygnet kommit cirka 90 centimeter nysnö vilket gjorde det mycket besvärligt även för snöskotrar att ta sig fram. Det går ingen väg till fjällstationen så strapatserna fortsätter när sällskapet ska ta sig vidare.

– De har ett kärvt dygn framför sig, säger Nilsson.

De tolv vandrarna ska ha varit väl förberedda men överrumplades av det kompakta ovädret som snabbt drog in över fjällen på fredagen. När de förstod att de skulle bli kvar över natten grävde de ned sig i snön efter att ha aktiverat nödsändaren. De bedömde själva att de hade bra utrusning och mat för att klara en natt utomhus, vilket de också gjorde.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons