Annons
Nyheter

Norske miljardären Tom Hagen släpps ur häktet

Den norske miljardären Tom Hagen släpps ur häktet efter högsta domstolens beslut, uppger hans advokat till norska medier.
Polisen har gripit en man i 30-årsåldern i samband med utredningen om Anne-Elisabeth Hagens försvinnande.
Norge • Publicerad 8 maj 2020
Advokat Svein Holden talar med medierna i Oslo tidigare i veckan.
Advokat Svein Holden talar med medierna i Oslo tidigare i veckan.Foto: Fredrik Hagen/NTB/TT
Anne-Elisabeth Hagen har inte hörts av sedan 31 oktober 2018. Arkivbild.
Anne-Elisabeth Hagen har inte hörts av sedan 31 oktober 2018. Arkivbild.Foto: Privat/NTB/TT
Polisen har spärrat av kring Tom Hagens hus. I onsdags undersöktes ett område ner mot vattnet från hustomten.
Polisen har spärrat av kring Tom Hagens hus. I onsdags undersöktes ett område ner mot vattnet från hustomten.Foto: Ørn E. Borgen/NTB/TT

Beskedet om Tom Hagens frisläppande kom strax före klockan 17. Hagens advokat Svein Holden uppger att högsta domstolen Høyesterett har avslagit polisens överklagan av det tidigare beslutet att frige Hagen, och att han därför kommer att släppas ut ur häktet, skriver VG.

– Det är på intet sätt en överraskning, säger Holden efter beskedet.

Annons

På frågan om han tror att Hagen kan gripas igen, svarar advokaten:

– I sådana fall måste polisen ha fått väsentligt ny information under tiden efter gripandet.

70-årige Tom Hagen, som är en av Norges rikaste män, häktades i förra veckan misstänkt för mord alternativt medhjälp till mord på sin hustru Anne-Elisabeth, som varit försvunnen sedan hösten 2018.

Lagmansrätten, Norges motsvarighet till hovrätten, beslutade till mångas förvåning i torsdags att 70-åringen ska släppas på grund av att bevisen inte räcker. Men detta överklagades av polisen till Høyesterett, som alltså avslog överklagandet.

Ytterligare gripen

På fredagen blev det också känt att en man i 30-årsåldern har gripits i samband med utredningen om Anne-Elisabeth Hagens försvinnande. Mannen är misstänkt för att ha mördat kvinnan eller varit delaktig i hennes död, enligt ett pressmeddelande från polisen. Han ska på något sätt ha känt Tom Hagen, men det ska inte ha rört sig om en nära relation, skriver Dagbladet.

Polisen har också kännedom om mannens kunskaper inom it och kryptovaluta. Mannen greps i Oslo i torsdags kväll. Samtidigt pågick en polisinsats i polisdistrikt Öst i torsdags kväll, enligt VG:s uppgifter.

"Absurda anklagelser"

Mannen, som är bosatt norr om Oslo, nekar till brott, säger hans advokat Dag Svensson.

– Det har varit ett förhör. Jag har ett planerat möte med klienten i dag men det är oklart om det blir ett nytt förhör i dag eller inte. Han upplever anklagelserna som absurda, säger Svensson till VG.

Polisen utredde länge Anne-Elisabeth Hagens försvinnande som en kidnappning med ekonomiska motiv. De påstådda kidnapparna krävde betalning i form av kryptovaluta och kommunicerade via digitala plattformar med familjen och polisen.

Polisen misstänker nu att hela kidnappningshistorien är uppdiktad av Tom Hagen.

Fakta: Försvinnandet och utredningen

Anne-Elisabeth Hagen försvann i slutet av oktober 2018. Blodspår hittades inne i huset, buntband utanför och polisen misstänkte att hon förts bort mot sin vilja i en bil.

Förra sommaren ändrade polisen sin huvudteori från att hon blivit kidnappad till att hon dödats.

Enligt tidningen Verdens Gang riktade polisen redan då misstankarna mot maken och satte in avlyssning i Tom Hagens bostad.

Polisen ansåg att det var omöjligt att norska kriminella kunnat genomföra ett liknande brott och riktade blickarna mot kriminella miljöer utomlands. FBI i USA, brittisk och tysk polis har varit inkopplade i fallet, liksom svensk och dansk polis, skriver tidningen Dagbladet.

Platser i Danmark där källor uppgett att Anne-Elisabeth Hagen hölls har genomsökts. Norsk polis har också flera gånger varit i Sverige under ärendets gång.

Tom Hagen greps misstänkt för mord eller delaktighet i mord den 28 april.

Den 7 maj greps enligt tidningen Verdens Gang en man i 30-årsåldern misstänkt för att ha dödat Anne-Elisabeth Hagen eller ha varit delaktig i hennes död.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons