Annons
Nyheter

Tonårspojkar häktade efter våldsvåg i Stockholm

Två tonårspojkar sitter nu häktade misstänkta för inblandning i skottlossningar – varav en dödlig – efter den senaste tidens våldsvåg i Stockholmsområdet.
Ytterligare två unga män är frihetsberövade misstänkta för sprängdåd.
Brott • Publicerad 6 januari 2023
En tonårspojke har häktats misstänkt för medhjälp till mord efter dödsskjutningen utanför McDonalds i Vällingby centrum på nyårsafton. Arkivbild.
En tonårspojke har häktats misstänkt för medhjälp till mord efter dödsskjutningen utanför McDonalds i Vällingby centrum på nyårsafton. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sedan juldagens mord på en man i 30-årsåldern i Rinkeby har en rad grova gängrelaterade våldsbrott inträffat. Det rör sig om skjutningar och sprängningar i bland annat Enskededalen, Farsta, Jordbro, Vällingby, Rågsved och Grimsta.

Enligt polisen är flera av dåden sammankopplade och del av en våldsam händelsekedja i den undre världen.

Tre skjutna vid McDonalds

Annons

En 16-årig pojke häktades på fredagen misstänkt för medhjälp till mord på en man i 20-årsåldern i Vällingby i västra Stockholm på nyårsafton. Ytterligare två män skadades när skott avlossades utanför en McDonalds-restaurang.

Sedan ett tag sitter en 15-årig pojke häktad misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott efter skottlossning mot en lägenhetsdörr i Gubbängen i södra Stockholm den 28 december.

I onsdags häktades en 22-årig man misstänkt för en kraftig explosion vid en port i Farsta, också det den 28 december. Brottsmisstankarna gäller allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

En annan ung man, 18 år gammal, greps i torsdags misstänkt för inblandning i ett sprängdåd i en port till ett flerfamiljshus i Rågsved på nyårsaftons morgon. Han var anhållen i sin frånvaro.

Släppt på fri fot

Samtidigt har en man som varit anhållen för en portsprängning i Bagarmossen den 2 januari släppts på fri fot. Misstanken mot mannen kvarstår, men åklagaren anser inte att det finns skäl att hålla honom frihetsberövad.

Polisen har inte gripit någon efter att en man i 25-årsåldern sköts ihjäl och en annan skottskadades vid pendeltågsstationen i Jordbro söder om Stockholm i onsdags.

Ingen har heller gripits för juldagsmordet i Rinkeby.

Fakta: Våldsvågen i Stockholm

25/12 – En man i 30-årsåldern skjuts ihjäl på en parkering i Rinkeby i nordvästra Stockholm.

27/12 – Explosion vid ett flerfamiljshus i Enskededalen i södra Stockholm.

28/12 – Skottlossning mot ett flerfamiljshus i Gubbängen i södra Stockholm. Senare samma dag besköts en lägenhetsdörr i samma hus.

28/12 – En port i Farsta i södra Stockholm sprängs.

31/12 – Tidigt på nyårsafton detonerar en sprängladdning i en port i Rågsved i södra Stockholm.

31/12 – Tre personer beskjuts utanför McDonalds i Vällingby centrum, i nordvästra Stockholm. En man i 20-årsåldern avlider på sjukhus och två skottskadas.

2/1 – Tidigt på morgonen sprängs en port i Grimsta i västra Stockholm. En dryg timme senare exploderar en port i Bagarmossen i södra Stockholm.

4/1 – Två män skjuts i Jordbro i Haninge kommun. En av dem, i 25-årsåldern, avlider.

5/1 – Explosion i ett trapphus till ett flerfamiljshus i Farsta.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons