Annons
Nyheter

Lastbilar med nödhjälp plundrade i Sudan

FN kräver säkerhetsgaranter "på högsta nivå" för att säkerställa att bistånd når nödställda i Sudan. Utspelet kommer sedan sex lastbilar fraktande nödhjälp och livsmedel till regionen Darfur plundrats.
Sudan • Publicerad 3 maj 2023
Sudaneser på flykt undan striderna väntar på att få gå ombord på ett saudiskt militärfartyg till i kuststaden Port Sudan den 2 maj.
Sudaneser på flykt undan striderna väntar på att få gå ombord på ett saudiskt militärfartyg till i kuststaden Port Sudan den 2 maj.Foto: Amr Nabil/AP/TT
Ochachefen Martin Griffiths är i Sudan. Arkivbild.
Ochachefen Martin Griffiths är i Sudan. Arkivbild.Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone/AP/TT

– Vi behöver ett mycket öppet avtal på högsta nivå, säger Martin Griffiths, chef för FN:s organ för humanitär hjälp (Ocha), till reportrar via videolänk från Sudan.

Griffiths anlände till det konflikthärjade landet på onsdagen. Den erfarne toppdiplomaten har skickats till Sudan för att diskutera sätt att hjälpa de miljoner civila som fastnat mitt i striderna mellan två rivaliserande generaler och deras respektive styrkor.

Annons

"Anlände precis till Port Sudan för att åter bekräfta FN:s åtagande gentemot det sudanesiska folket", skrev Griffiths på Twitter på onsdagsförmiddagen.

"Imponerad av den orubbliga hängivenheten hos det humanitära samfundet och lokala volontärer som gör sitt bästa för att hjälpa till."

Under onsdagen pågår striderna fortsatt i Sudan, trots upprepade löften om vapenvilor och fredsförhandlingar. På tisdagen uppgav grannlandet Sydsudan att de stridande parterna kommit överens om en sju dagar lång vapenvila som uppges träda i kraft under torsdagen.

Maktkampen mellan den sudanesiska armén, ledd av general Abdel Fattah al-Burhan, och de paramilitära styrkorna RSF (Rapid Support Forces) ledda av general Mohamed Hamdan Dagalo, bröt ut den 15 april. Sedan dess har hundratals människor dödats och hundratusentals tvingats på flykt.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons