Annons
Nyheter

Toppnotering av antalet inlagda i VG-regionen

Fler coronapatienter vårdas nu på sjukhus i Västra Götalandsregionen än någonsin tidigare. Och smittspridningen tar ny fart.
Coronaviruset • Publicerad 15 december 2020
"Det är extra allvarligt att en sådan här topp kommer en eller två veckor före de stora helgerna när många hade sett fram emot ledighet", säger Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare i regionen.
"Det är extra allvarligt att en sådan här topp kommer en eller två veckor före de stora helgerna när många hade sett fram emot ledighet", säger Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare i regionen.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
"Vi har ännu inte sett effekten av ökningen den senaste veckan eftersom sjukhusvård kommer en till två veckor efter, när man blir så sjuk", säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.
"Vi har ännu inte sett effekten av ökningen den senaste veckan eftersom sjukhusvård kommer en till två veckor efter, när man blir så sjuk", säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Rekordmånga covidpatienter vårdas nu på sjukhusen i Västra Götalandsregionen. Och kurvorna pekar uppåt.

– Vi ser en kraftig ökning i antalet inneliggande patienter. Det ser besvärligt ut på alla våra sjukhus, konstaterar Ann Söderström under regionens digitala pressträff på tisdagen.

Annons

Totalt vårdas nu 400 coronapatienter i regionen. Bara under måndagen lades 45 nya patienter in. Därmed passerades toppnoteringen från i våras på 375 inneliggande patienter smittade med covid-19.

Av de inneliggande patienterna vårdas 36 på intensivvårdsavdelningar. Det är däremot inte i närheten av vårens topp då man som mest hade 97 iva-patienter i början på maj.

– Huvudförklaringen är nog att vi har blivit bättre på att behandla tidigt och att vi kanske vårdar lite svårare sjuka patienter lite längre på vanlig vårdavdelning i dag, säger Ann Söderström.

Toppen inte nådd

Men än är inte toppen nådd. Sjukvården fruktar nu att antalet inlagda patienter kan komma att öka under de närmaste veckorna.

– Det speglar spridningen i samhället. Vi har ännu inte sett effekten av ökningen den senaste veckan eftersom sjukhusvård kommer en till två veckor efter, när man blir så sjuk, säger Ann Söderström.

Det innebär att sjukvården i regionen nu måste ställa in planerad vård för att omfördela resurser.

– Det finns risk att beviljade ledigheter under julen kommer att dras tillbaka, säger Marina Olsson, HR-direktör.

Smittspridningen tar ny fart

Smittspridningen i regionen har den senaste veckan tagit ny fart. Under veckan registrerades en rejäl ökning med 2 315 nya fall. Totalt är nu 6 784 smittade i regionen.

Ökningen gäller nästan hela regionen med Skaraborg som undantag. Av regionens 49 kommuner sker en ökning i 40 kommuner.

– Nu har vi ett vaccin och ska förhoppningsvis kunna börja vaccinera i januari. Låt oss hjälpas åt nu och kapa den här toppen. För allas skull, håll i och håll ut, vädjar Ann Söderström.

Fakta: Patienter på olika sjukhus i Västra Götalandsregionen

Den 15 december klockan 10:00 fanns det totalt 400 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 36 på intensivvårdsavdelning (iva), på sjukhusen i Västra Götalandsregionen. Så här fördelar sig patienterna:

NU-sjukvården: 83 personer varav 3 på iva.

Sahlgrenska universitetssjukhuset: 142 personer varav 18 på iva.

Sjukhusen i Väster: 47 personer varav 3 på iva.

Skaraborgs sjukhus: 65 personer varav 6 på iva.

Södra Älvsborgs sjukhus: 63 personer varav 6 på iva.

Källa: Västra Götalandsregionen

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons